Hur kan du hålla varmt i sovrummet utan att öka förbrukningen?

av Titti Carlberg

08 Januari 2022

Hur kan du hålla varmt i sovrummet utan att öka förbrukningen?
Advertisement

När det är kallt ute finns det inget som är så mysigt som att njuta av värmen i ett varmt och uppvärmt hem, och detta är ännu mer sant i ett sovrum. Mycket eftersom vi tillbringar många timmar i det utan att vara i konstant rörelse, vilket är mer normalt i de andra rummen där vi vidtar olika nödvändiga försiktighetsåtgärder, så sovrummet kan ibland kännas som en lite obehaglig plats att sova i, till den grad att vår sömn inte blir tillräckligt tillfredsställande.

Det är dock möjligt att hålla rummet i idealiska temperaturer utan att nödvändigtvis ha värmeelementet på kontinuerligt.

Advertisement
sk/Flickr

sk/Flickr

  • Den idealiska temperaturen för att sova gott är mellan 16 till 19.5 grader. Så det är inte nödvändigt att öka värmen för mycket framförallt inte om du följer de stegen som vi föreslår följande.
  • Håll persienner eller fönsterluckor öppna under dagen för att släppa in solljuset, men stäng dem så fort mörkret faller, på det sättet stannar värmen kvar i rummet.
  • Även gardiner hjälper till att hålla värmen inne i rummet, så de ska helst bara vara fördragna under natten.
  • Var noga med att värmeelementen inte täcks av gardinerna eller någon möbel. Det skulle vara ett värdelöst slöseri med energi.
  • När det gäller värmeelementen, ta för vana att tömma dem på vatten med jämna mellanrum, för att eliminera luftbubblor som gör värmesystemet mindre effektivt. Generellt gäller att när du hör konstiga ljud i rören betyder det att det finns luftbubblor i dem.
  • Det är grundläggande att fönstrena är isolerade: om du har moderna och med dubbla glas, finns det inte så mycket mer att göra än att kontrollera så att det inte finns något litet drag. Men om fönstrena är tunna och av den äldre sorten kan du använda olika sätt. Faktum är att du kan köpa en kit för att skapa ett slags dubbelglas med plastskivor, som fixerar de värmeförseglade panelerna direkt på fönsterkarmen; eller så finns det ett mindre estetiskt tilltalande men mycket effektivt medel, som består av bubbelplast (plasten med luftkuddar som ofta finns i förpackningar) att fästa vid fönsterglaset. Spraya bara lite vatten på glaset och bred plasten över som fäster som en sugpropp.
  • Håll dörren stängd på natten.
  • Använd stora mattor som täcker golvytan runt sängen.
  • Använd tjocka täcken och lägg ett extra vid fotändan som du kan dra över dig om du skulle börja frysa.
  • Välj en varm pyjamas och kanske till och med tjocka strumpor, det är inte så snyggt men ofta hjälper det mer än extra täcken!

Detta är bara enkla knep, men genom att vidta dessa åtgärder kan du minska elförbrukningen avsevärt för att värma upp sovrummet.

Advertisement