Har du för lite plats i garderoben?

av Titti Carlberg

04 Januari 2022

Har du för lite plats i garderoben?
Advertisement

Att ha en bra ordning i sovrummet och ha kläderna och accessoarerna i en garderob eller i ett speciellt skåp är ett sätt att ha det bekvämare i sitt hem, och att kunna ha en walk-in garderob är en verklig bekvämlighet, men det är också en lyx som bara är möjlig i tillräckligt stora hem. 

Men om utrymmet är begränsat blir du då tvungen att överge idén att ha en rymlig garderob? Nej, även i små nischer eller genom att skära ut en del av sovrummet är det möjligt att sätta upp en vacker och bekväm klädkammare, som de du ser nedan. 

Advertisement

Även om det bara finns ett utrymme som är knappt en meter långt och brett, betyder det inte att en funktionell garderob inte kan skapas av det. Garderoben kommer endast att ställas på ena sidan i detta rektangulära rum, som nås med en dörr i en av väggarna. För att skapa denna kan du höja en gipsskivvägg som på så sätt isolerar facken på ena sidan av rummet.

Advertisement

Ett annat sätt att dra fördel av dessa mycket bekväma och snygga lösningar för att få plats med dina kläder är att skapa en nisch i väggen: även i detta fall bygger du en vägg som faktiskt smalnar av själva rummet, och med skjutdörrar (och barn door är väldigt trendiga), blir det lätt att komma åt denna nisch i väggen. Det är mycket användbara lösningar speciellt där det är sluttande tak och just för att taket lutar, så skulle det bli dyrt med en specialtillverkad möbel.

Hyllor och bänkskivor på långsidan, några mindre hyllor på kortsidan, och på den tredje väggen några minikorgar, (som de som man brukar ha i badrummet eller i köket): kostnaden för ett sådant projekt är riktigt låg och låter dig avända små utrymmen där det inte finns plats för möbler.

Ibland räcker det faktiskt med att helt enkelt ha utrymme för att komma åt dessa hyllor: ett tomt utrymme i mitten, lite bredare än dörren och fullt med hyllor på sidorna.

En bit rum skapat bakom sängen: väggen på sänggaveln blir gränsen för att ha en garderob, perfekt för att kliva upp och klä på sig i farten.

Advertisement

I allmänhet förutser alla dessa utrymmen att utrusta garderobsväggen endast på ena sidan, så att man kan gå bekvämt framför alla kläder och accessoarer.

Andra gånger är de formade vid sidan av sängen snarare än bakom den mitt framför ett fönster så att det naturliga ljuset lyser upp den.

Advertisement

Även garderoberna kan bli små klädkammare, och en vacker kraftfull lampa med en raffinerad design och kanske tapeter på undersidan som gör att allt ser trevligare ut.

Du öppnar dörren och ser dig själv i en spegel, med alla kläder på ena sidan snabba att få tag på.

Advertisement

Istället för en skjutdörr kan du ställa en bokhylla (som du kanske vill fylla med accessoarer) framför den öppna garderoben.

Vilken sorts garderob vill du ha?

Advertisement