Stenväggar: 12 fantastiska inspirationer för att möblera de olika rummen i ditt hem

av Titti Carlberg

04 Januari 2022

Stenväggar: 12 fantastiska inspirationer för att möblera de olika rummen i ditt hem
Advertisement

Bland de material som du bestämmer dig för att täcka, eller ännu hellre skapa, en vägg av sten är kanske en av de mest fascinerande och eftertraktade: beroende på vilken typ och hur den täcker de synliga ytorna kan den ge en rustik eller modern touch till inredningen, men att alltid infoga ett naturligt element i miljön ger en unik balans.

Det kan vara grova och porösa stenar, polerade plattor, tegelstenar eller till och med runda småstenar som knappt sticker ut från mönstret. Det kan bli materialet som betonar vissa element i arkitekturen, en naturlig accentvägg i vardagsrummet, kökets backsplash, bakom duschkabinen eller en dekoration i sovrummet. Se nedan för att se hur många sätt du kan använda sten för att täcka väggarna i ditt hem.

Advertisement

Beiga stenar som har placerats platt, för att fylla kökets backsplash: om de riktiga kostar för mycket kan du överväga de självhäftande som efterliknar deras utseende!

Advertisement

Grova stenar som sticker ut: när husets ursprungliga vägg är gjord på detta sätt vore det synd att dölja det, men öka stuckaturen mellan stenarna är kompromissen för den som vill ha en modern vägg. Och även i det här fallet så finns det självhäftande beläggningar som efterliknar dessa.

Inte bara väggarna, utan också sidorna av viktiga delar av arkitekturen, som på en köksö som skiljer köket från resten av miljön.

En accentvägg med flodstenar: sann eller fotografisk trompe l'oeil?

Stenväggar passar väldigt bra till vit färg och trä men även till inredningen, det blir lite rustikt.

Advertisement

Gillar du att se vatten rinna nerför sten? Med riktiga stenar blir effekten fantastisk, men tapeter av de olika resistenta och tvättbara sorterna är lättare att hantera.

En utmärkt kompromiss full av stil: en sorts mosaik av små släta stenar, sammetslena från stuckaturen mellan dem, så att väggen blir så slät som möjligt.

Advertisement

Bara väggen runt badkaret klätt i sten, inte riktiga stenar dock!

Tegelstenar i en stor vindslägenhet som är inredd med klassisk smak: en mycket charmig ekletisk ensemble.

Advertisement

Skandinavisk stil med rustika element: en annan oemotståndlig kombination.

I sovrummet, en tapet som inte täcker hela väggen utan snarare avslöjar en del av lagret under: det är gjort med tegel, men det finns många exempel med andra stenar.

Advertisement

När runda och släta små stenar blir delar av en mosik föds unika konstverk!

Skulle du vilja inreda med stenväggar?

Advertisement