Är utrymmet bakom soffan tomt? Låt dig inspireras av många idéer för att möblera det med god smak

av Titti Carlberg

06 Januari 2022

Är utrymmet bakom soffan tomt? Låt dig inspireras av många idéer för att möblera det med god smak
Advertisement

När en soffa ställs in i ett vardagsrum, placeras den vanligtvis mot en vägg eller mitt i ett öppet utrymme, där den kommer att definiera relaxavdelningen. Det gör att man också blir tvungen att dekorera väggen direkt ovanför soffan eller utrymmet i kontakt med ryggstödet, som inte är speciellt vackert att se på.

Ramar, speglar, hyllor, konsoler, matsalsmöbler och bokhyllor. Upptäck här hur många sätt det finns för att inreda dessa utrymmen i ditt hem.

Advertisement

Den första lösningen, klassisk och alltid giltig: en stor tavla som drar uppmärksamheten till sig.

Advertisement

Det finns naturligtvis även gallerier med ramar som du kan fylla med foton, målningar tryck eller till och med handgjorda rutor av alla slag. Och att arrangera dem på väggen, att välja det bästa arrangemanget är ett annat bra val.

Men du kanske föredrar något enklare och med en delikat rustik smak, som fönster omvandlade till väggdekorationer, som alltid kommer att vara den perfekta bakgrunden för säsongsbetonade kransar.

För att sätta upp föremål, fotoramar, speglar och annat kan du använda hyllor i en stil som passar till möblerna. Det viktiga är att de är grunda eller placerade tillräckligt högt för att inte riskera att slå i huvudet i dem när man reser sig upp.

Om soffan inte står direkt mot väggen finns det även plats för ett litet smalt soffbord, kanske med en spegel ovanför.

Men i allmänhet brukar man föredra en konsol som är lika lång som soffan.

Advertisement

Speglar som påminner om fönster: de utökar ljusstyrkan i rummet och är mycket eleganta.

Och om det är en hörnsoffa? Du kan dekorera båda väggarna ovan med en blandning av dessa alternativ, kanske en stege som som du har fotoramar på ena sidan och gamla fönster eller luckor på andra sidan.

Advertisement

Å andra sidan, när soffan inte alls står mot väggen, utan ryggstödet är tydligt synligt i ett öppet utrymme, blir det ännu mer nödvändigt att dekorera ryggen, och i allmänhet görs det med en konsol i en stil som matchar möbeln.

Och om det är höga smala bord blir det inte bara en plats för att placera vaser, lampor eller andra prylar, utan det kan fungera som ett bord att äta vid medan du tittar på TV:n.

Advertisement

Det saknas inga idéer för att skapa ett bord med gör-det-själv-metoden.

Någon kanske föredrar att ställa dit en bänk med kuddar som liknar en tunn schäslong, för att öka avkopplingspunkterna i vardagsrummet.

Advertisement

Om det finns plats kan du överväga att använda ett lite rymligare bord som du kan använda som skrivbord vid behov.

Och varför inte ställa hyllor längs soffans alla sidor? På det sättet blir det mer plats för småsaker på ett intelligent sätt!

Vilken av dessa förslag gillar du?

Advertisement