Bygg en gör-det-själv-sänggavel och gör ditt sovrum unikt

av Titti Carlberg

18 November 2021

Bygg en gör-det-själv-sänggavel och gör ditt sovrum unikt
Advertisement

Ibland har de enklaste och mest väsentliga säng strukturerna ingen sänggavel, eller så kanske den som finns är väldigt vanlig och det gör att inredningen i rummet blir tråkig: i sådana fall kan du välja att använda en handgjord eller också att dekorera väggen precis där det ska vara en sänggavel.

Det finns många idéer till gör-det-själv, även ganska enkla att prova, och som kan anpassas till olika inredningar. Nedan hittar du flera att prova på och kanske anpassa efter din smak!

Advertisement

Med trästänger och en plywoodskiva kan du skapa en bärande struktur, på vilken du kan limma en skumgummipanel. Täck sedan allt med ett tyg som anpassar till rummets färg och stil, häft fast det med hjälp av en häftapparat på plywooden. Vänd på den för att täcka hela träramen och stoppa in flikarna på baksidan av plywooden och på brädorna. Täck till sist de nyss fästa punkterna med dubbar och du har din peronliga sänggavel!

Advertisement

Du kan även skapa en fylld sänggavel utan träramen, alltså bara med panelen, fylld och med tygöverdrag, men i så fall är det bättre att quilta den genom att häfta på lika långt avstånd och sedan täcka häftstiften med knappar, falska ädelstenar eller pärlor. 

Om du däremot bara vill dekorera väggen där sänggaveln ska vara är idéerna i princip oändligt många. En kan vara att hänga en dekoration i boho-chic stil, med mandalas och fransar i mjuka färger.

En av de enklaste, mest bekväma och populära lösningarna är att fästa en skena på väggen, tillräckligt högt för att hänga sköna tjocka kuddar precis där du vill ha ryggen när du sitter i sängen. Skenan behöver inte sticka ut, och kuddarna ska vara tillräckligt tjocka för att vara bekväma som ryggstöd. Se till att du räknar ut rätt höjd för att undvika att du slår huvudet i skenan när du lutar dig mot kudden.

En annan enkel idé för den som bara vill dekorera väggen: en söt dekoration som hänger från en gren högre upp

Advertisement
Tutorial via cottonstem.com

Tutorial via cottonstem.com

Med återvunnet trä kan du skapa den enkla formen av en sänggavel och sedan dekorera den med något som ska fästas ovanpå som en ram: dessa träcirklar dekorerade med falska löv är romantiska och bedårande.

En gammal trädörr, till exempel från en ladugård, ett stall eller ett gammalt skjul, är en rustik idé som alltid fascinerar.

Advertisement

Rustikt och elegant i all sin enkelhet, med lampor fästa direkt på sänggaveln med ett bekvämt avstånd och som lämnar mer plats på sängborden.

Olika sorters fönsterluckor och dörrar är perfekta för en rustik, men även chic-stil.

Advertisement

Enkel, naturlig men samtidigt elegant: väggen är dekorerad med plattor av polerat naturligt trä.

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement