Vill du måla kottar? Prova dessa snabba och enkla tekniker

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2021

Vill du måla kottar? Prova dessa snabba och enkla tekniker
Advertisement

Kottar är de av naturens gåvor som används mest till handgjorda dekorationer: de behåller sin form under mycket lång tid, vilket gör att alla som samlas in under perioden då det faller som flest, det vill säga under hösten, fortsätter att vara redo att användas under hela året. Och även när vi dekorerar dem med färg eller andra material, förblir de som innan när vi nästkommande år tar fram dem från våra förvar.

För att måla dem kan du använda dig av olika metoder som de som anges nedan, men innan du använder någon av dem är det viktigt att rengöra kotten väl så att de olika färgerna fäster. Du behöver därför borsta dem mycket noga och vid behov även tvätta dem. Om du behöver tvätta dem, skrubba dem med en borste så snart du sänker ner dem i vattnet, och överväg sedan också två dagars exponering på en torr och solig plats så att de torkar och öppnar sig helt igen. När de är rena, sätt in dem i ugnen vid 100° i 20 eller 30 minuter och när de har svalnat är de redo.

Advertisement

Om du har behov av många i samma färg är den enklaste metoden att doppa dem direkt i färgburken som du placerar på en yta skyddad av tidningar eller kartong.

Ta lite järntråd (eller en annan som är formbar) och linda den vid kottens bas (vid den bredaste punkten), men försök att få tråden att komma in så nära kottens mitt som möjligt så att själva flikarna kan täckas helt med färg. Håll tråden tillräckligt lång för att kunna ansluta de två ändarna och skapa ett praktiskt handtag som gör att du kommer att kunna doppa kotten.

Låt den sedan torka på tidningen eller kartongen, eller så kan du hänga upp tallkotten ovanför tidningen eller kartongen, på så vis kommer du inte ens behöva fixa till delen av kotten som annars ligger mot underlaget.

Advertisement

Men om du istället vill använda olika färger är det bäst att först hälla lite av varje färg i olika glas eller mindre behållare och sedan fortsätta på samma sätt som ovan.

För ett mer raffinerat arbete kan du istället måla de olika kottbladen var och en för sig, och i så fall är det ofta att föredra att använda svamppenslar istället för penslar med borst.

Tekniken att bara måla ytterkanterna är också mycket fin, även med olika färgnyanser på samma kotte.

För att sedan skapa de bästa skuggningarna – skapa olika lager av färg: välj den ljusaste färgen som bas i vilken du doppar kotten och måla sedan över detta lager med pensel när den har torkat.

Advertisement

Om du däremot vill använda sprayburkar, utrusta dig då dessutom med ett vadderingsark (de finns ofta i olika förpackningar) eller en kartong som inte är för tjock, klipp den så att den fungerar som en "krage "till kotten, stick in den på den höjd du vill, så att du kan spruta färgen också bara på en del av kotten (eller använd två olika färger som på bilden).

Redo att dekorera kottar?

Advertisement