Ljusstake i trä: låt dig inspireras av några idéer för att göra dem med trädstammar och återvunnet trä

av Titti Carlberg

09 November 2021

Ljusstake i trä: låt dig inspireras av några idéer för att göra dem med trädstammar och återvunnet trä
Advertisement

Oavsett om det är för ett speciellt tillfälle eller bara för att sprida en avslappnad, trevlig och intim atmosfär hemma, är ljus alltid en fin dekoration, och det är trevligt att se dem tända när som helst på året. Att ha ljusstakar till hands, redo att tända dem vid tillfälle, är alltid bekvämt och är de dessutom vackra föremål att titta på blir de också utmärkta inredningstillbehör.

Vi kan också göra egna, för hand, med mer eller mindre bearbetade trä bitar: för ett mer rustikt utseende kan du använda stammar skurna på olika sätt, eller bitar som återvinns från andra strukturer, och för de mer moderna kan vi istället skapa former jämnare och mer raffinerade, kanske till och med målade. Nedan finns det många idéer att kopiera.

Advertisement

Med enkla lite tjockare grenar, avskalade och välpolerade: du kan se de naturliga formerna och venerna och upptill kan du se standardmåtten för ljusen, eller ett lite mindre men djupare för att sätta dit stearinljus.

Advertisement

Även i det här fallet kan du använda en tjockare gren eller en tunn stam, skuren på längden: det räcker med att ta bort ungefär en tredjedel på ena sidan och "skala" tunnt på den motsatta sidan, så att den är perfekt jämn när den placeras horisontellt, och gör sedan plats för ljusen.

Det här är istället ett keramiskt projekt, men den kan också göras med en riktig trädstam, det räcker med att du fyller den med smält vax sen kan du roa dig med att måla den, parfymera den eller dekorera den som du önskar.

Gamla träbjälkar, lätt slipade och sedan dekorerade med gamla handtag och knoppar: en enkel idé med en obestridlig rustik charm.

Skulle du inte vilja återanvända några balkar, helst gamla och spruckna, för att skapa ljusstakar från marken?

Advertisement

Fler återvunna balkar, dessa har dock en metalplatta som ljuset står på.

Med resterna av annat arbete eller någon gren väl slipad för att undvika splitter som man kan bli skadad på, kan man belägga de enklaste ljusstakarna av glas.

Advertisement

En träbalk som har suttit på någon struktur eller möbel har återvunnits på ett kreativt sätt.

Trä och metall: en enkel och modern design.

Advertisement

Små men fascinerande: de är väldigt vackra i sin naturliga färg av trä, men man kan även måla dem.

En platta erhållen från en stam, med vackra ådror. Den är bara lite tjockare än värmeljusen som ser ut att komma ur träet.

Advertisement

Enkla former monterade på ett fängslande sätt.

Ibland ligger allt i hur man målar!

Har du någonsin gjort ljusstakar md DIY?

Advertisement