Gamla lakan som ska slängas? Återvinn dem med dessa användbara och kreativa projekt

av Hilda Maria Morgan

02 Oktober 2021

Gamla lakan som ska slängas? Återvinn dem med dessa användbara och kreativa projekt
Advertisement

Vi använder lakan varje natt, och de fylls mycket snabbt med smuts, alltså behöver vi tvätta dem ofta och vid höga temperatur eller med tillsatser för att sanera dem. På sikt slits dessa tyger och lakanen kan gå sönder och missfärgas, eller så kan de bli fläckiga på ett sätt som är svårt att återställa. Istället för att slänga dem kan vi dock återvinna dem med några kreativa idéer, och inte bara som rengöringsdukar.

De kan bli användbara föremål eller med originalitet dekorera andra som vi har hemma. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Advertisement

För att kunna väva korgar av valfri storlek, att användas som riktiga föremålshållare i varje rum i huset, behöver du klippa lakanen i långa remsor för att sedan knyta ihop dem och skapa ett band, virka sedan ihop dem för att ge form till korgen. Du kan också lägga till en extra touch genom att fästa varje band med färgat garn.

Det finns också handledning att följa som inte kräver användning av virknålar, utan endast buntband med choke stängning för elkablar, att användas lite som om de vore stora nålar!

Advertisement

En annan idé att hämta inspiration från skulle kunna vara denna: att använda gamla lakan för att klä inte bara insidan av korgar eller lådor, utan också en gammal metallvagn. Faktum är att om den fortfarande är i gott skick räcker det att bara rengöra den lite, ta bort eventuell rost och kanske måla den, och med innerfodret blir den en bekväm tvättkorg i shabby chic stil.

Denna fotstödpuff är gjord av en fläta av lakan som sytts ihop!

Det är också enkelt att omvandla lakremsorna till mattor: de kan vävas ihop med ett enda band som erhållits från de olika remsorna som är sammanfogade...

... Eller så kan du ta en perforerad gummimatta, till exempel en halkfri, och knyta fast tygbitar i varje kvadrat tills den är full.

Advertisement

Att skapa gardiner med endast tygremsor från gamla lakan är också verkligen enkelt: ett sätt att klä in fönstren utan kostnad.

Om du vill göra din garderob ännu vackrare kan du också dekorera galgarna! Att klä in dem med tygremsor är en enkel och kreativ idé, och om du först lägger till några tunna vadderingsark kommer du att få galgar som inte bara är vackra utan också superbekväma, sådana som inte lämnar några märken på de hängande kläderna.

Advertisement

Vi kan också göra våra hundar glada med gamla lakan genom att göra leksaker för dem att ha kul med!

Har du redan utfört några kreativa projekt genom att återvinna gamla lakan?

Advertisement