Tillsätt en touch av grönska i ditt hem genom att inreda interiören med vackra klätterväxter

av Marika Grimaldi

18 Oktober 2021

Tillsätt en touch av grönska i ditt hem genom att inreda interiören med vackra klätterväxter
Advertisement

När vi tänker på krukväxter för inredningen hemma tänker vi mest på mindre träd, kanske med blommor och ofta av tropiskt ursprung, eller i alla fall växter vars hållning är upprätt. Men, även inomhus kan du utnyttja klätterväxternas skönhet, de som utvecklar långa flexibla grenar som klättrar längs stöd och täcker delar av väggen med lövverk, men som är mycket vackra även när de faller mjukt nedåt.

Förutom gullranka och filodendron finns det dock också andra sorter som är värda att överväga, till exempel de som listas nedan.

Advertisement

Lyktranka

Lyktranka

Maja Dumat - Creative Commons Licence BY 2./Flickr

Med sina hjärtformade löv har denna lilla suckulenta inomhusväxt delikata, hängande grenar som kan bli så pass långa som 60/90 cm. Du kan således välja att låta dem hänga eller också låta dem växa på olika pinnar eller stöd, som i exemplet du ser på bilden, som bildar ett hjärta.

Den behöver inte mycket vatten och växer också bra på platser som bara får morgon- eller eftermiddagssol, eftersom den älskar indirekt ljus. Den föredrar varma klimat, med temperaturer som inte sjunker under 16°, och på sommaren kan du placera den utomhus, på ljusa platser men skyddade från direkt sol.

Advertisement

Murgröna

Murgröna

piqsels.com

Murgrönan är en växt som folk ofta avskyr för dess förmåga att växa var som helst och kväva många andra växter. Ändå är det just denna kraft som gör den lämplig att överleva även under de svåra förhållanden som andra växter inte klarar av, även inomhus. Det finns sedan också många arter och sorter med blad som har mycket vackra former och färger, som om odlade i krukor aldrig kommer att få skrymmande dimensioner utan endast kommer att dekorera med smak.

Murgrönan är inte särskilt krävande vad gäller jord, klimat och bevattning och kan också växa i halvskugga, men föredrar platser med diffus ljusstyrka.

Klätterfikus

Klätterfikus

zimmerpflanzenlexikon.info

Denna klätterbuske kommer från tropiska Asien och är därför lämplig för odling under kontrollerade förhållanden som de man kan garantera inomhus. Plantan växer inte mycket men växer snabbt, så den måste repottas vartannat år. Dess luftrötter lyckas fästa sig vid de hängande stöden, annars kan grenarna få falla fritt från krukan. Det finns en brokig sort som är mycket populär inom inredning.

Den behöver ett fuktigt, ljust och varmt klimat, som aldrig sjunker under 15°

Pilspetsranka

Pilspetsranka

emibarney8/Reddit

En växt med ursprung i Panama, Pilspetsrankan är därför en tropisk art, en typ av klängväxt som är lite svårare att finna men verkligen väldigt vacker, med sina "pilspets"-blad och med sin mörkröda undersida.

Även denna växt behöver varma och fuktiga klimat, den behöver ljus omgivning men inte där den nås direkt av solens strålar. Den bör vattnas regelbundet under tillväxtperioden och under blomsterperioden (vår och sommar), låt jorden torka  mellan vattningarna.

Vilken av dessa växter gillar du bäst?

Advertisement