Prova att odla ampellilja

av Hanna Birgitta Nilsson

21 Augusti 2021

Prova att odla ampellilja
Advertisement

Bland de enklaste växterna och verkligen resistenta har vi vad som kallas på engelska "spindelväxten". Dess vetenskapliga namn är Chlorophytum elatum, och det är en ofta nämnd art som passar dem som lider av dammallergi.

Ampellilja älskar ljusa miljöer men måste vara skyddad mot direkt solljus, den bör inte odlas i temperaturer som sjunker under sju grader. Den är också väldigt lätt att ta skott på, eftersom en vuxen växt lätt producerar många små skott som separerar mycket lätt och rotar sig snabbt. Det är också därför det är en utmärkt kandidat för vattenkultur. Ta reda på hur.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Börja först med en väl utvecklad och frisk växt: den måste ha en tjock krona med så få skadade löv som möjligt och framför allt flera små skott. Dessa växter växer längst ut och hänger i stjälkarna, en riktig miniatyrversion av moderplantan. 
 

Advertisement
bybrittanygoldwyn.com

bybrittanygoldwyn.com

Det här är bitarna av växten som ska tas: klipp dem försiktigt, med en välslipad och framför allt steriliserad sax. Snittet måste göras vid basen av den nya växten, nära bladen.
 
 
 
 
 
 
 

easyverticalgardening.com

easyverticalgardening.com

Ta små glasbehållare, till exempel syltburkar eller glas, och fyll dem till hälften eller tre fjärdedelar med vatten och sätt i en planta i var och en. Endast växtens får vara i vattnet, medan resten förblir ovanför. Därför måste du ha ett glas som inte är för brett.
 
 
 
 
 
 
 

balconygardenweb.com

balconygardenweb.com

Växten ska alltid vara upprätt, med bladen pekande uppåt, och inom en eller två veckor kommer den att ha rötter. De borde vara på en ljus plats men inte utsättas för direkt solljus för då bränns bladen. Det är viktigt att komma ihåg att byta vatten var 5: e eller 7: e dag med vatten i rumstemperatur, om du ser att vattnet blir vitt eller för grumligt, byt det ännu oftare: ju längre vattnet förblir renare, desto friskare växer växten och det blir också lättare att följa rötternas utveckling.

För att hjälpa växten med de nödvändiga näringsämnena kan du använda en halv tesked gödselmedel för varje 3,5 liter vatten: prova en gång i månaden, men minska om några blad börjar bränna sig.

Redo att odla ampelliljor i vatten?

Advertisement