Källsortering: ta reda på vilka som är de vanligaste misstagen

av Hanna Birgitta Nilsson

15 Augusti 2021

Källsortering: ta reda på vilka som är de vanligaste misstagen
Advertisement

Källsortering är en viktig praxis för miljön: av allt avfall vi producerar finns det en del som om de kastas på rätt sätt kan återvinnas och återanvändas, vilket minskar vår negativa miljöpåverkan.

Det finns många länder där denna praxis nu har använts i åratal, och för många är därför en automatisk gest att skilja avfall i olika kategorier och skicka det till olika insamlingsbehållare. Även av denna anledning kan det dock vara så att vi inte alltid inser att vi gör något misstag, kanske omedvetet. Ta sedan reda på vilka misstag som oftast görs vid källsortering.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

  • Kontrollera förpackningen: enligt lag måste varje förpackning ange var materialet ska kastas, så det är värt att känna igen symbolerna. Några som kanske ser ut som plast ska istället slängas bland papper, till exempel. Eller förpackningen är gjord med olika material som måste separeras: en extra gest som gör skillnad. Till exempel är inte all plast återvinningsbar.
  • Om du är osäker, ta hjälp av apparna. Det finns några som används över hela världen och innehåller indikationer på miljontals produkter. Skanna bara streckkoden med din smartphone. En av dessa är Junker App.
  • Alla behållare måste tvättas: glasburkar eller flaskor, plastlådor eller tetrapack, allt måste sköljas noggrant innan det kastas, eftersom smutsen som fastnar på dem gör det svårt att återvinna materialet.
  • Vad ska man göra med pizzakartongen? Smutsiga pappersnäsdukar? Allt papper (eller kartong) som är smutsigt eller har matrester måste hamna bland matrester.
  • Ta bort de självhäftande etiketterna från glasburkarna. Kasta dem inte tillsammans med locken: de är vanligtvis gjorda av metall eller plast, så de ska kastas i sina respektive fack.
  • Keramiskt porslin, trasiga speglar, krossade terrakottakrukor: detta ska inte kastas ihop med glas.
  • Kvitton: De skrivs ut på termiskt papper i de flesta fall, och det återvinns inte som vanligt papper.
  • Läs noggrant de bestämmelser som gäller i området där du bor när det gäller material som aluminiumfolie och tetrapak.
  • Kom ihåg att fylla påsarna i behållarna så mycket som möjligt, för även de förorenar, så det är bra att undvika att använda för många. För att undvika dålig lukt i komposten, strö över torra kaffesumpar eller lite bikarbonat. När det är för varmt, släng komposten oftare. Om vi ​​alla undviker misstag som dessa, kan vi hjälpa miljön.
Advertisement