Fredskalla: ta reda på hur man odlar denna vackra inomhusväxt som renar luften i våra hem

av Hanna Birgitta Nilsson

11 Augusti 2021

Fredskalla: ta reda på hur man odlar denna vackra inomhusväxt som renar luften i våra hem
Advertisement

Fredskalla är en av de mest utbredda och uppskattade krukväxterna: om temperaturen och exponeringsförhållandena garanteras är den ganska lätt att odla; den har ett mycket elegant utseende som verkligen ser bra ut i vilken inredning som helst och kan också rena luften från skadliga gifter.

Den välkända NASA-studien (Clean Air Study) nämnde det faktiskt i alla resultatlistor för testerna för effektiv eliminering av formaldehyd, bensen och trikloreten i luften inomhus. Det är därför det är en utmärkt växt att ha hemma, men var försiktig om du har nyfikna husdjur eller barn: det är en giftig växt, den orsakar hudirritation.

Advertisement
Mauricio Mercadante/Flickr

Mauricio Mercadante/Flickr

Utseende: den är mycket uppskattad för sina långa glansiga blad fyllda med vener och vita blommor. Färgen på spateln är vit och senare blir den ljusgrön, vilket gör blomman är väldigt vacker när som helst under året. Måtten kan variera från 20 cm till 60 cm beroende på art. Den största och mest uppskattade (även för sin generösa blomning) är "Mauna Loa", som bland annat är just den art som NASA studerat.
Exponering och klimat: de älskar miljöer som är varma och klarar inte av platser där temperaturen sjunker under 15 °. De föredrar starkt ljus men anpassar sig också till mindre ljusa områden (där får de fler löv och färre blommor). Den ideala temperaturen är mellan 20 och 25 °, på natten runt 18 °.

 

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Jord: den behöver en rik, dränerande men också mjuk jord som kan bibehålla luftfuktigheten samt är lite sur. Du kan sedan blanda bra universaljord med torv och lite sand.
Bevattning: på sommaren och under varma perioder bör den vattnas rikligt och ofta (även ett par gånger i veckan), eftersom jorden alltid ska vara lätt fuktig (inte blöt). På vintern, å andra sidan, kan vattningen också minskas mycket: dock, så snart du märker att bladen tappar kraft, kontrollera jorden.
Omplantering: eftersom det i tempererade områden eller med kalla vintrar är omöjligt att odla dessa växter i marken, rekommenderar vi alltid odling i krukor för att flytta den efter årstiderna dit den mår bättre.

Har du redan odlat den här växten hemma eller vill du prova?

 

Advertisement