Klätterväxter hemma: upptäck de vackraste och dekorera varje rum med en touch av grönska

av Hanna Birgitta Nilsson

02 Augusti 2021

Klätterväxter hemma: upptäck de vackraste och dekorera varje rum med en touch av grönska
Advertisement

En verkligt komplett och balanserad inredning kan aldrig vara utan växter, såvida det inte är ett rum som verkligen inte erbjuder minimala överlevnadsförhållanden för dessa organismer. Att ha växter gör faktiskt inte bara miljön trevligare ur en estetisk synvinkel, utan också hälsosammare. Växter påverkar luftkvaliteten genom att ta bort toxiner som är skadliga för vår hälsa.

De klätterväxter är särskilt scenografiska och lämpliga för dem som inte har mycket utrymme för krukor på golvet: upptäck här de som är enklast att odla och njut av deras vackra lövverk som faller från krukor och hyllor runt huset ..

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Gullranka är bland de växter som bäst renar luften från toxiner och hälsofarliga ämnen. Den har lätt för att växa och kan överleva även i kalla miljöer, även om den i så fall kommer att ha mindre tjock vegetation. Den har också fördelen att den klarar dåligt upplysta ställen i hemmet. Med sin hängande hållning är den idealisk att låta hänga ner från hyllor och bokhyllor. Den behöver lite vatten, så du kan till och med glömma att vattna den i några veckor. Men om du kan ha den utomhus under sommaren kommer den att vara mycket tacksam.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Mycket lik gullrankan, p. cordatum, å andra sidan, är en av de mest lämpliga filodendrorna för hemmet, eftersom den inte når jättedimensioner som andra. Den har hjärtformade, gröna, blanka blad och föredrar mycket ljusa platser med indirekt ljus men kan överleva på lite mörkare ställen också, även om den kommer att växa mycket långsammare. För att säkerställa ett fylligare och mer balanserat lövverk, liksom korrekt fotosyntes, är det bra att vända på växten varannan månad så att allt nås av ljuset.

Växten visar att den behöver vatten när bladen börjar tappa kraft och krulla sig: så snart detta händer måste du kontrollera jorden och ge vatten, att vänta för länge kan vara skadligt.

 

Novemberljussläktet

Novemberljussläktet

Pinterest

En annan enkel växt att odla. Den måste vara på ganska varma platser, med medeltemperaturer mellan 18 och 21 grader, och som inte sjunker under 10 på vintern så den är perfekt inomhus. Den kan också hänga ner från hyllor och med sina brokiga blad är det väldigt vackert att se. Om du använder upphängda korgar är det bättre om de är klädda med vitmossa, för att bättre reglera växtens fuktighet. Som krukor är det bättre att alltid föredra terrakotta: de älskar luftfuktighet men ska inte ständigt blötläggas med vatten.

Zebrablad

Zebrablad

Pinterest

Släktet zebrablad är mycket bred och innehåller många olika sorter. Bland de vanligaste är zebrinan, som har ett mycket färgstarkt och randigt lövverk (därav namnet) grönt, lila och silver, med den nedre sidan helt lila. Den växer snabbt och förökar sig lätt. Den tål även halvskuggade miljöer, men föredrar stark ljusstyrka.

Vilken växt gillar du bäst?

Advertisement