Hemlagad färsk koncentrerad myntasaft: förbered den på en halvtimme för desserter, cocktails och annat

av Hanna Birgitta Nilsson

06 Juli 2021

Hemlagad färsk koncentrerad myntasaft: förbered den på en halvtimme för desserter, cocktails och annat
Advertisement

Den friska smaken av mynta är en smak som inte kan förväxlas med någon annan, och ibland är det just den som gör en efterrätt eller en cocktail eller till och med någon etnisk mat riktigt oförglömlig. Särskilt i söta beredningar är emellertid den koncentrerade saften som erhållits från den aromatiska växten ännu lättare att använda sig av, än färsk eller torkad mynta. Faktum är att det räcker att ha lite löv, vatten, socker och du kan enkelt förbereda en saft hemma som varar månader och är supermångsidig. Du kan använda alla de mest kända ätbara myntsorterna, beroende på vad du föredrar: pepparmynta, glacial, romersk. Vissa har en arom som är starkare, andra verkar sötare: kort sagt, välj din favorit och förvandla den till en utsökt saft med några enkla steg.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

För att förbereda din hemlagade myntasaft behöver du:

  • 250 ml vatten
  • 200 gr strösocker
  • 30 gr (en kopp) färska mynta blad

1.Välj en liten kastrull med en ganska tjock botten och häll i vatten, socker och mynta i den
2. Koka upp allt, rör hela tiden om med en träslev tills sockret har löst sig helt i vattnet.
3. Låt det puttra i en minut, du kommer att märka att vätskan är något tjockare men om du vill att den ska ha en ännu mer viskös konsistens kan du öka tiden på denna fas. Men var noga med att alltid kontrollera: om vattnet avdunstat för mycket kommer du att karamellisera sockret för snabbt och du kommer att förstöra beredningen.
4. Ta bort kastrullen från värmen och låt bladen ligga kvar i 30 minuter (eller till och med 45 min om du vill ha en ännu mer koncentrerad smak).
5. Ta en steriliserad glasburk (du kan sterilisera den i förväg, koka den i vatten i en halvtimme och låt den sedan svalna helt och fyll den med saften (utan myntabladen).
6. När saften är kall kan du stänga burken och förvara den i kylen i upp till sex månader.

Det finns också recept online som använder olika proportioner av samma tre ingredienser: till exempel 750 ml vatten och 375 gr socker (dubbelt så mycket vatten som socker), vilket resulterar i produkter som är lite mer flytande och där bladen ska vara i, i upp till 24 eller 48 timmar. Det handlar verkligen om vad man föredrar: du kan experimentera med några olika tekniker tills du hittar den du gillar bäst. När saften nästan är helt kall kan man tillsätta grön matfärg för att göra den koncentrerade saften mer spektakulär om du vill använda den som en dekorativ toppning till desserter eller i vissa cocktails.

Advertisement