Smörfri kaka i stekpanna: Förbered denna snabba och läckra efterrätt utan att sätta på ugnen

av Hanna Birgitta Nilsson

17 Juli 2021

Smörfri kaka i stekpanna: Förbered denna snabba och läckra efterrätt utan att sätta på ugnen
Advertisement

Då och då kommer den plötsliga lusten att äta något sött och det finns inte alltid tid att förbereda en tårta. Ibland behövs bara det enkla och snabba receptet som tillfredställer oss snabbt.

Om du till exempel letar efter en efterrätt utan smör och som inte kräver att vi sätter igång ugnen, kan du försöka att göra kakan som vi här nedanför. Det behövs få ingredienser och en teflonpanna. Den är perfekt som den är, men går också att fylla med sylt, vaniljkräm eller till och med glass!

via Youtube / Lorenza Tinelli

Advertisement
Video ricetta via Youtube / Lorenza Tinelli

Video ricetta via Youtube / Lorenza Tinelli

Ingredienserna:

  • 200 g vetemjöl
  • 120 g socker
  • En påse bakpulver
  • 50 ml solrosolja (du kan också använda jordnötsolja om du föredrar eller prova risolja)
  • 2 ägg
  • 250 ml mjölk (rumstemperatur)

Hur man förbereder kakan i en stekpanna

1. Blanda ägg och socker i en skål tills det blir till en skummig smet. Använd en elektrisk visp för att underlätta. 
2. Minska hastigheten och tillsätt oljan och mjölken långsamt.
3. Sikta mjölet med bakpulvret och blanda det försiktigt med ägget och sockret. Du kan också använda en slickepott om det är bekvämare.
4. Tillsätt rivet citronskal och blanda lite mer. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om det verkar för flytande, tillsätt lite mer mjöl.
5. Sätt på den stora plattan på låg värme och pensla stekpannan med olja (eller ännu bättre smält smör), häll i blandningen och sätt på locket efter 5 minuter. Därefter tar det cirka 40 minuter.
6. Vid den tidpunkten kommer kakan att vara tillräckligt torr för att vändas, med hjälp av locket och en tallrik fodrad med pergamentpapper.
7. När du har vänt kakan, stäng locket igen och stek i några minuter för att få en jämn tillagning.
8. Lägg kakan på en tallrik och njut!

Klicka här för att se videon av receptet. Du kan anpassa receptet genom att lägga i chokladbitar, eller kanske äppleskivor innan du häller smeten i pannan, eller ersätt en del av mjölken med grädde eller lägg i lite yoghurt ... Kort sagt, det är en enkel kaka som kan anpassas på många sätt!

Advertisement