Odla nya grönsaker och frukter från köksrester: ta reda på hur

av Hanna Birgitta Nilsson

16 Juli 2021

Odla nya grönsaker och frukter från köksrester: ta reda på hur
Advertisement

Att odla grönsaker och frukter till våra måltider ger en helt annan smak: det är en stor tillfredsställelse att allt det arbete och tålamod som behövs för ta hand om trädgården, återbetalas.

Och det är möjligt få produkter även från köksavfall: morötter, lök, sallad och andra grönsaker som ofta används, kan faktiskt fortfarande gro och bli nya växter med lite vård. Ta reda på hur! Detta kan bli nästa experiment att upptäcka tillsammans med barnen!

Advertisement

Morötter

Morötter

Pinterest

Vi äter vanligtvis roten på morotsplantan, men visste du att bladen kan användas till pastasåsen eller till en vegetabilisk pesto som kan användas för att dekorera och ge smak till andra rätter, som t.ex. persilja? Kort sagt, den del som vi ofta kastar är mycket god och hälsosam, så varför inte låta bli att slänga den?

Faktum är att när vi använder färska morötter, kan vi skära av toppen (cirka 5 centimeter under bladen) och lägga den i en kastrull, med den plana sidan i kontakt med botten och sedan tillsätter vi vatten för att täcka halva morotstoppen. Låt detta stå i solen och fyll på med vatten när det behövs. Inom en vecka eller två ser du att de nya bladen dyker upp och då kan dessa grävas ner, lämna den gröna delen ovanför jorden.

 

Advertisement

Romansallad

Romansallad

Pinterest

Salladen måste vara färsk: använd bladen från salladen som du föredrar. Häll vatten i en skål eller i mycket stora glas och sänk ner salladshuvudet i vattnet så att den nedre delen kommer i kontakt med vattnet. Fyll på vattnet så att det alltid håller sig på samma nivå i cirka 10 dagar.

Du kommer att se att nya blad gro, därefter kan du plantera de i jord och placera krukan på en solig plats och sedan låta de fortsätta växa. Här är den nya salladen!

Vitlök

Vitlök

Pinterest

Har du någonsin glömt några vitlöksklyftor i köket lite för länge? Då kanske du har märkt att det börjar växa knoppar, och denna förmåga gör att vi kan äta dess gröna blad, som kan användas i matlagningen och för att smakasätta tusen rätter.

Lägg ner klyftorna i en skål i solen med lite vatten utan att dränka dem och kom ihåg att fylla på vattnet precis som i de andra fallen; efter några dagar kommer du att se rötterna gro från undersidan. När de är en centimeter eller lite mindre, snätt de i jorden med knoppen ovanför jorden och vattna regelbundet men utan att överdriva. När bladen är runt 7-10 cm i höjd kan du börja äta dem.

Rovor

Rovor

Pinterest

Med dessa kan man göra precis som med morötter: det tar några veckor och sen kommer du att se att de kommer att producera nya löv!

Ananas

Ananas

Pinterest

Från frukt till ananasväxt, som med tiden kommer att producera nya frukter.

Du bör alltid börja med en frukt som är ganska färsk och ta bort de gröna bladen från resten av frukten. Ta tag i bladets botten med ena handen, ananasens botten med den andra handen och vrid för att separera de två delarna. Eller så kan du klippa, det viktiga är att ta bort hela den gröna delen. Det är också viktigt att undvika att få med fruktkött för det kommer att ruttna.

Vid denna punkt, sätt de gröna bladen i vatten så att basen (där rötterna kommer att växa) ligger lite under ytan. När rötterna börjar växa kan du plantera allt i en kruka med mycket jord. Ha krukan i solen. Temperaturen måste vara över 18 °. Växten börjar växa och producera nya löv under det första året men det kan ta minst 4 eller 5 år innan frukten börjar växa.

Advertisement

Stjälkselleri

Stjälkselleri

Pinterest

Precis som sallad kan basen på stjälksellerin användas som ett skott. Det är viktigt att skära sellerin så att den är 5-7 cm i höjd och att placera den i en skål med vatten som alltid täcker den nedre delen. Efter en vecka torkar de yttre delarna och de gröna bladen börjar att gro i mitten: när dessa dyker upp och överskrider de klippta delarna med ett par centimeter kan du plantera den. Lämna bladen ovanför marken. Se till att jorden inte är torr, inom två veckor har du nya selleristjälkar!

Gullökar

Gullökar

Pinterest

Skär lökarna halva horisontellt, dvs separera toppen från botten. Den halva vi inte använder för att odla kan vi använda i mat. Den andra lämnas för att torka i luften i några timmar. När löken verkar torr vid beröring, placera allt i en kopp med blöt jord, täck löken ett par cm med jord och vattna lite.

När du ser att några blad har grott, tar du försiktigt bort all lök från koppen och tar bort det yttre torra laget med lökskal. Du kan också separera de olika skotten från löken för att sedan ha två växter (alltid med skarpa och steriliserade blad). Plantera allt i en kruka och förkorta bladen till en tredjedel av deras höjd och vattna bara när jorden blir torr. Till slut kommer du att ha många färska vårlökar!

Vill du prova dessa trädgårdsförsök som är gratis?

 

Advertisement