Hur du gör ditt hem ljusare: 7 praktiska tips för att lysa upp även de mörkaste hörnen

av Hanna

03 Juni 2021

Hur du gör ditt hem ljusare: 7 praktiska tips för att lysa upp även de mörkaste hörnen
Advertisement

Att bo i ett välkomnande och ljust hem har många fördelar för både vår fysiska och mentala hälsa. Ljuset gör oss omedelbart lugnare och på bättre humör, vilket hjälper oss att tillbringa dagarna hemma på ett lugnt sätt, som sedan gör oss lyckligare. Huset är verkligen den plats där vi tillbringar mest tid, i allmänhet, och även om vi är tvungna att spendera många timmar utomhus, kanske för jobbets skull, kan huset fortfarande vara den varma och välkomnande platsen där vi känner oss fria och "säkra" , borta från det sociala trycket från omvärlden. När vi väljer att flytta in i ett hus är det därför bra att vara uppmärksam på några små detaljer som kan förbättra dess prestanda avsevärt, vilket också hjälper oss att leva  där bättre på lång sikt. Som om det inte räckte, gynnar mörka och dåligt upplysta miljöer spridningen av dammkvalster - som absolut inte rekommenderas för någon, och i synnerhet inte för allergiker! Ljus är ett grundläggande element och, även om du tror att du kan klara dig bra i en svagt upplyst miljö, lita på experternas åsikt: med lite mer ljus kommer du att känna dig mycket piggare och gladare! Det är därför värt att fokusera på alla potentiella och tänkbara sätt att inreda en lägenhet i denna mening. Vi vill avslöja några knep som gör alla hörn i ditt hem så ljusa som möjligt, särskilt om utrymmena i huset är blygsamma. Om du håller på att renovera ditt hem eller du är på humör för en förändring är det här för dig!

Advertisement
Wicker Paradise/Flickr

Wicker Paradise/Flickr

1. Färgen på väggarna

Även väggarna kan betraktas som ett riktigt inredningselement: det finns de som målar dem med ljusa färger eller de som föredrar tapeter med olika typer av mönster. I allmänhet bör du dock välja ljusa färger om du försöker ljusa upp ditt hem. Denna regel gäller ännu mer om ditt hem är litet. De ljusa och kalla färgerna hjälper faktiskt också till att göra utrymmena större. Så skäm bort dig själv med färger som ljusgrå, blå eller grön, och föredra alltid mycket mjuka nyanser av dessa färger. Ett praktiskt tips: för att få en ännu ljusare effekt, måla inte hela väggen utan lämna en vit ram längs kanterna och profilerna. Om du känner dig särskilt inspirerad kan du också använda färger berikade med självlysande komponenter som, när de väl applicerats på väggen, kommer att skapa en reflekterande effekt.

2. Gardinerna i fönstret

Gardiner i fönstren rekommenderas inte, eftersom de tenderar att subtrahera värdefullt ljus från miljön, men om du inte gillar tanken på ett naket fönster kan du alltid välja gardiner i ljusa och lätta tyger. Det viktiga är att dessa gardiner inte är särskilt långa och tunga, vilka tenderar att vikas många gånger. Om du följer en policy med "inga gardiner" och ändå vill ha lite avskildhet på kvällen kan du utnyttja fönsterluckor. Kom också ihåg att frånvaron av gardiner ger dig möjlighet att dekorera fönsterbrädan med växter och blommor - ett perfekt sätt att ge hemmet ljus och harmoni!

3. Golvet

Inte bara väggarna är ett viktigt designelement, det är även golvet. Om du håller på att renovera ditt hem eller köpa nytt och önskar modernisera golvet, kan du överväga att välja parkett. När allt kommer kring, vem gillar inte parkett? Om du väljer denna lösning, var noga med att välja en parkett med ljus nyans. Vid det här laget har du redan förstått den gyllene regeln: för mörka eller för djupa färger hjälper inte till att lysa upp rummen! Om du, å andra sidan, inte kan ändra golvet och du befinner dig med klinker eller andra mörka material kan du välja en härlig matta i lätta tyger med naturliga och ljusa färger: kontrasten mellan nyanserna hjälper till att minska golvets dystra effekt.

4. Möblerna

Här är en grundläggande puknt: valet av möbler. Vilka är de mest relevanta? Du bör välja låga möbler i trä som har en ljus eller naturlig färg. Och försök undvika massiva möbler som växer vertikalt, och tenderar att stänga rummet. Kort sagt, om du har "mormors möbler" är du inte på rätt väg! Tyvärr, denna typ av möbler täcker inte bara de viktiga ljuspunkterna fysiskt, utan tenderar också göra inredningen dyster och inte särskilt luftig, eller det är åtminstone vår uppfattning. Så det är bättre att designa din inredning horisontellt, vilket gör att ljuset sprids bättre, och välja neutrala färger, om inte alternativet "total white". Om du gillar glas, vet du att detta är det rätta valet: ett snyggt matsalsbord eller en bokhylla med glashyllor gör rummet "lättare" och rymligare. 

Advertisement
It's Great To Be Home/Flickr

It's Great To Be Home/Flickr

5. Växterna

Växter är, som redan nämnts, ett viktigt design element som inte bör underskattas. Även om du tror att du inte har gröna fingrar, kan det vara bra att veta att det finns massor av inomhusväxter som inte behöver särskild omsorg. En växt gör, om inte annat, miljön mer livlig och dina gäster kommer garanterat att uppskatta det! Här är några exempel på inomhusväxter som du enkelt kan införskaffa: Fiol fikus, prickblad (att undvika om du har katter), Benjamin fikus, gullranka, svärmorstunga. Detta är några exempel som du kan unna dig själv, utan att ta upp det stora utbudet av suckulenter som du har att välja på. Det räcker med att kontakta din lokala plantskola!

6. Speglarna

Speglar är det föremål som vi oftast underskattar, men som faktiskt kan göra stor skillnad när det gäller ljus. Om du har en trång korridor hemma, kan du hänga en vackert inramad spegel på väggen tillsammans med dina favorittavlor: miljön kommer genast att verka bredare! Spelgar reflekterar ljuset, så du bör utnyttja dem inte bara för att spegla dig själv (för detta kan du alltid gå in i badrummet eller sovrummet), utan även och kanske framförallt genom att placera dem strategiskt i de mörkaste hörnen i huset. 

7. Lamporna

Vi har pratat länge om ljusstyrka och hur du gör din miljö ljusare och, vid det här laget är det dags att ta till några åtgärder vad gäller de artificella ljuspunkterna i huset. Om du väljer ett hus, att hyra eller att köpa, försök att se över ljuset: vi rekommenderar inte mörka hus, eftersom det på lång sikt kommer att ha en negativ effekt på din kropp. Oftast är det hus på bottenvåningen som har detta irriterande problem, men det kan också hända att vi befinner oss omgivna av andra byggnader som blockerar utsikten och ljuset. I vilket fall som helst, om vi inte kan räkna med naturligt ljus, försök iallafall att utnyttja det artificiella: ta bort imponerande ljuskronor och golvlampor som tar för mycket plats och lämna plats åt spotlights som du kan rikta ljuset med. Om du vill berika miljön med en golvlampa, kan du fortfarande göra det genom att utnyttja hörnen i huset. Självklart, placeringen och valet av ljus bör alltid göras i förhållande till rummet: i köket kommer du garanterat att behöva lysa upp bänkskivan, spisen och bordet, så här kan du därför satsa på en vacker ljuskrona placerad ovanför där vi äter.

Kort sagt, som du kan se, att göra miljöerna lite ljusare är inte så svårt trots allt. Det räcker att ta till några åtgärder när det kommer till dina val och ha möjlighet att leka lite med inredningen. Ibland räcker det att undvika att välja en rad färger eller möbler som helt enkelt inte passar in i miljön. I vilket fall som helst, gör ditt bästa när det gäller att ljusa upp ditt hem, både naturligt och artificiellt: ditt humör kommer att tacka dig!

Advertisement