Suckulenter i en kopp? Vi förklarar hur du skapar dessa originella och oemotståndliga kompositioner

av Hanna

05 Juni 2021

Suckulenter i en kopp? Vi förklarar hur du skapar dessa originella och oemotståndliga kompositioner
Advertisement

Bortsett från att ha tusen olika former och färger som gör dem perfekta för kompositioner av olika slag, är suckulenta växter (eller snarare suckulenter) verkligen lätta att odla. De behöver inte mycket jord, växer i allmänhet ganska långsamt, och du behöver inte vattna dem ofta eller oroa dig för periodisk beskärning. De är alltså de perfekta växterna för den som inte tror sig ha gröna fingrar eller inte har tillräckligt med tid att dedikera åt sina gröna hörn. 

Och dessutom gör de alltid stort intryck: inte bara kaktusar, utan sedum, echeveria och många andra typer av suckulenter kan bli mittpunkten i verkligt originella och förtrollande skapelser, placera dem bara i en gammal tekopp.

Advertisement
hip2save.com

hip2save.com

För att göra dessa kompositioner behöver du helt enkelt:

  • En kopp
  • Planta av eget val
  • Jord anpassad till suckulenter, alltså porös och lätt. Annars kan du förbereda den själv: börja med en jord som bara är aningens sur, mycket lätt och porös och blanda den med lika mycket obehandlad sand, tillräckligt grov för att underlätta dränering. Du måste sedan tillsätta perlit eller pimpsten, i en mängd som motsvarar halva jorden (eller sand).
  • Några stenar eller lecakulor

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Lägg några stenar i botten av koppen, fyll ungefär upp till hälften med jord och placera sedan växterna i din komposition. Kom alltid ihåg att ingen växt gillar att planteras utan rätt avstånd från de andra. Det är därför bra att lämna utrymme mellan den ena och den andra när du skapar din sedum- eller kaktuskomposition. Det är faktiskt nödvändigt att låta var och en växa, och de kommer då själva att hitta ett sätt att existera tillsammans i de olika behållarna.

Tillsätt sedan lite mer jord och tryck försiktigt runt plantorna för att komprimera den. Vattna mycket lätt - dessa behållare har inte dräneringshål, så det finns risk för att vatten stagnerar.

Pinterest

Pinterest

Om du istället vill prova med en fin borr kan du faktiskt göra hål i botten och sedan placera kopparna på faten som på så sätt fungerar som krukfat.

Pinterest

Pinterest

Inte bara koppar: på ett liknande sätt kan du använda tekannor, glasmuggar, burkar och andra behållare som du gillar!

Advertisement