Lerjord i trädgården? Ta reda på vilka växter som är bäst att välja och hur du tar hand om dem

av Hanna

04 Juni 2021

Lerjord i trädgården? Ta reda på vilka växter som är bäst att välja och hur du tar hand om dem
Advertisement

I allmänhet behöver växter väldränerande jord, där vattenstagnationer som är skadliga för rötterna inte bildas. Det finns dock ett antal växter, buskar och träd som, med rätt omsorg, kan växa bra även i denna typ av mark.

En lerig jord har en struktur som består av mycket tunna material som tenderar att komprimeras, därför tillåter den inte  vatten och luft att passera lätt, och av denna anledning definieras den som "tung" och inte särskilt dränerande. Detta resulterar i områden där vatten stagnerar under lång tid innan det filtreras genom de andra skikten, och detta saktar ner växternas tillväxt eller får rötterna att ruttna.

De är också den typ av terräng som är jobbigast att gräva och jobba med, på sommaren blir de gärna hårda medan de på vintern blir leriga. Detta betyder dock inte att de inte kan hysa några växter alls. Med tiden kan de förbättras, särskilt om du gräver djupt och lättar underlaget genom att blanda det med större organiskt material (kompost, bladmassa, grovt grus / sand eller täckbark (med det senare är det bäst att inte överdriva) Här är några av de växter som kan växa bra i denna typ av jord.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Hortensia: De älskar vatten och en lerjord hjälper till att hålla dem svala. De bör placeras i områden med halvskugga, och kan ha blommor och blad i olika färger och former, beroende på vilken familj de kommer ifrån. 
  • Syrenbuddleja: De producerar blommor från vår till sommar och är bland de mest älskade växerna bland bin och för sina blommor. Det finns flera sorter och i de flesta fall är de supertåliga och långlivade.
  • Oxbär: Om du gillar växter som producerar bär är den här busken något för dig. De kan vara lövfällande eller vintergröna, och de täcks av blommor och sedan röda frukter som dekorerar den på ett rikt sätt under riktigt lång tid.
Advertisement
geograph.org.uk

geograph.org.uk

Från marktäckande växter av mindre dimensioner kan du istället välja dessa:

  • Bergenia: mycket resistent och lämplig för områden i delvis skugga, den producerar stora gröna blad och sedan mycket vackra blomställningar, som kan variera mycket i form och färg i vissa mer eftertraktade sorter.
  • Pilört: det är ett släkt som innehåller flera arter, alla mycket generösa i att reproducera självständigt och snabbt täcka delarna av trädgården där de planteras. Även känt som trampört, det finns verkligen gott om val för denna marktäckare som alltid har mycket vackra blommor och blad.
  • Vinca: Även känd som vintergröna, både V. Major och V. Minor är växter som kan täcka marken eller klättra på väggar. De är därför vackra i blomsterrabatter, hängande från krukor eller murar och längs staket. Vi hittar dem också under lövverk, och det finns också med vita eller rosa blommor.

Bland träden kan du välja en lönn (särskilt acer japonicum eller palmatum), en elegant björk, en magisk hagtorn eller ett gult gullregn med tidlös charm.

Lycka till i trädgården!

Advertisement