Tomater: de mest användbara tipsen för att odla dem och få en riklig skörd hela sommaren

av Hanna

13 Maj 2021

Tomater: de mest användbara tipsen för att odla dem och få en riklig skörd hela sommaren
Advertisement

Av alla växter som kan odlas i en grönsaksträdgård är tomater alltid bland de första vi tänker på: välsmakande, saftiga, i flera olika former och färger och med en tydlig doft, är de vackra att se på, goda att äta råa eller tillagade i tusen olika recept.

De kan också odlas i krukor på balkongen, och med ordentlig vård kan du enkelt garantera en rik skörd hela sommaren. Följ bara de användbara tipsen nedan.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

När man ska plantera dem i jord: på varma platser redan i slutet av april, annars i maj.
Var man planterar dem: de måste exponeras direkt för solens strålar i flera timmar om dagen, utan ljuset blir frukterna få och inte särskilt välsmakande.
Hur många man ska plantera: En familj på fyra bör garantera plats för ett dussin växter, eventuellt välja olika sorter för att ha tillgång till tomater under en längre period, utan att produktionen koncentreras under kortare tid.
Hur man förbereder jorden: arbeta noggrant jorden i hela rabatten (eller krukan) där du ska plantera de unga tomaterna: lufta den genom att vända jorden kraftigt och tillsätt näringsämnen och organiska ämnen. Till exempel är mogen gödsel (2,5 kg per kvadratmeter behövs) eller kompost bra att använda.
Nödvändigt utrymmet mellan växterna: i allmänhet rekommenderas att du lämnar minst 50 cm, upp till högst en meter mellan hålen så att du enkelt kan passera mellan växterna, skörda, beskära och vattna. I mycket heta områden kan avståndet emellertid också minskas till ett intervall mellan 25-50 cm, så att växterna, väl fullvuxna, skuggar varandra under de hetaste timmarna. Var uppmärksam och placera dem så att du riktar blomställningarna mot utsidan av raderna för att utsätta dem för solen bättre och lättare kunna skörda.
Hålets djup: Gå efter storleken på krukan du köpte och gräv ett hål som bara är snäppet djupare. Häll lite gödsel i botten av hålet om du vill.
Glöm inte stödet: det finns många typer av strukturer för att få dem att växa, även färdigkonstruerade, men du kan också lugnt använda stavar eller pinnar. De kan knytas för att skapa en slags hydda, men även för att skapa rader. Alla har sin favoritteknik
Bevattning: det är en faktor som beror mycket på marken och temperaturerna i området. I allmänhet bör du se till att vattna så snart jorden börjar torka ut, men aldrig för mycket, och på så sätt skapa stagnation av vatten.
Täckbark: För att hålla jorden fuktig och undvika tillväxt av ogräs som stjäl näringsämnen från tomater, kan du använda täckbark, halm eller torrt gräs.

En månad, till en och en halv, efter att du odlat kan du börja skörda dina tomater! 

Advertisement