Terrass att inreda? Låt dig inspireras av dessa förtrollande idéer och skapa en avkopplande oas

av Hanna

14 Maj 2021

Terrass att inreda? Låt dig inspireras av dessa förtrollande idéer och skapa en avkopplande oas
Advertisement

Att ha en stor balkong eller en rymlig terrass på husets tak kan bli en riktigt stor resurs för att utöka våra hem med ett lyxigt utrymme där du kan koppla av eller spendera kvällar utomhus med vänner.

Det finns många sätt att förvandla enkla utrymmen med utsikt över landskapet till lounger eller trädgårdar fulla av komfort: bord, soffor, fåtöljer, hängmattor, planteringar, pergolor, parasoll och många andra element kan bidra till att skapa mer moderna miljöer, andra mer rustika, och andra beslöjade med en exotisk charm. Låt dig inspireras av de vackra terrasserna nedan.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

För att skapa avskildhet kan du använda dig av växter planterade i stora planteringskärl, för att skapa riktiga häckar och på så sätt skapa den perfekta bakgrunden för ett soffhörn. Om hörnet är väldigt soligt, ta hjälp av åtminstone ett stort parasoll för att göra området användbart även under de varmaste perioderna.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

När du väl har valt vilken typ av möbler du vill använda, tänk också på den totala effekten av alla element du tänkt använda för att dekorera, så som mattor, kuddar, hängande dekorationer osv. och välj omedelbart en färgpalett som alltid vägleder dig genom valet av accessoarer utan risk. 

 

Pinterest

Pinterest

Om du istället föredrar ett utrymme utan alltför många regler, avslappnat och med en smak av det exotiska, räcker det med enkla och motståndskraftiga möbler och sedan mattor och massor av växter.. 

Pinterest

Pinterest

Taket kan äntligen bli platsen som rymmer ett stort antal människor för en middag: det är värt att investera i ett snyggt bord med matchande stolar, och kanske till och med en beklädnad för väggar och golv som är tålig men också trevlig att se på, och sedan gör växterna resten.

Pinterest

Pinterest

Det finns inget som att njuta av en öl med vänner på taket på kvällen, mitt i stadens ljus eller till och med på mindre trånga platser. Så varför inte göra det utrymmet till en utomhusbar?

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Om du älskar grönska kan taket vara rätt utlopp: trädgårdar och grönsaksland kan också odlas i dessa utrymmen, och om utrymmet tillåter blir en stenlagd plattform i mitten, omgiven av grönska, en riktigt hemlig oas.

Pinterest

Pinterest

Om det istället är nödvändigt att skapa avskildhet, titta här vilken fin idé: väggar i trä som låter ljuset skina igenom, stora krukor med bambu som skapar skugga och svalka, och sedan ett upphöjt område för att kunna njuta av solen och ett lägre där man exempelvis skulle kunna sätta in en hammock.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Något som vi inte alltid tänker på, när vi försöker föreställa oss hur mycket vi kan förbättra utseendet på terrassen, är att byta golv. Framförallt på tak finns det nästan aldrig ett speciellt värdefullt golv och detta gör att vi kan ersätta allt med klinker, sten, terrakotta men även med trä och andra typer av mer eller mindre billiga utomhusgolv.

Pinterest

Pinterest

Dessutom, för att skapa skugga finns det inte bara parasoll och lusthus, utan du kan också föreställa dig pergolor av många olika modeller, i trä eller metall, med transparent tak eller till och med utan.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

På denna stora terrass har ett vardagsrum skapats, på en upphöjd plattform och skickligt omgiven av blomsterbäddar och en matplats på det normala golvet. Det är verkligen riktigt elegant.

Hur vill du inreda din terrass?

Advertisement