Inget mer ogräs mellan plattorna i trädgården med dessa enkla DIY-trick

av Hanna

20 April 2021

Inget mer ogräs mellan plattorna i trädgården med dessa enkla DIY-trick
Advertisement

När det gäller att ta bort ogräs från trädgården är den enda riktigt effektiva och verkligt miljövänliga lösningen manuell borttagning, eftersom alla andra lösningar, till och med huskurer, hamnar i marken och skadar växterna i området. När det å andra sidan gäller asfalterade områden och inte blomsterbäddar, och därmed områden som aldrig kommer att användas för att hysa växter av något slag, är det möjligt att tillgripa en serie DIY-trick.

Vinäger, salt och andra hemmetoder kan faktiskt hjälpa oss att hålla ogräs som växer varje år i schack. Ta reda på hur.

snappygoat.com

snappygoat.com

  1. Kokande vatten: om området som ska behandlas inte är så stort är kokande vatten en helt ekologisk och effektiv lösning. Koka en kastrull med vatten och ta ut den omedelbart med lämpliga handskar och häll över området som vi vill få tillbaka. Plantorna tappar kraft inom några timmar eller dagar, och det kommer att vara möjligt att enkelt ta bort dem.
  2. Salt: lös upp en kopp salt och två koppar vatten i en kastrull och koka upp. Var alltid uppmärksam på den heta kastrullen, häll allt på plattorna. Om du inte vill värma upp vattnet kan du också hälla saltet direkt mellan plattorna och sedan eventuellt hälla vatten som får det att tränga ner i ogräsets rötter.
  3. Sand: Även om man ofta tror att ogräs växer upp från jorden under plattorna är det inte helt sant. Detta kan vara fallet för mycket gamla och motståndskraftiga växter och alltid bara om material som undviker sådana problem (som fiberduk, osv.) inte hade använts under stenbelägningen. Oftare uppstår emellertid ogräset vi ser från frön eller sporer som fastnar i mellanrummen och som har hittat ett minimum av jord att växa i. På marknaden finns det dock specifika typer av sand, av mineraliskt ursprung som är berikade med hydrofoba ämnen som gör dem vattenavvisande och därför kan de förhindra tillväxten av nya plantor.
  4. Vinäger: Vinäger kan göra att synliga ogräs försvinner, men bara för att det skadar bladen och stjälkarna utan att påverka rötterna. I bästa fall lyckas det därför försvaga mycket unga växter, vilket gör dem lättare att ta bort. På liknande sätt fungerar sprit som vodka.

Dessa ämnen är dock inte selektiva, så det är värt att upprepa att de aldrig ska användas där jorden också är värd åt andra växter. De är i själva verket huskurer med begränsad effektivitet och som ger märkbara resultat endast om de upprepas över tid. Även om de anses vara mer "naturliga" än alternativen på marknaden kan de fortfarande innebära risker och skada miljön. Detta lämnar manuellt borttagande av ogräs, om än mycket mer tröttsamt och tidskrävande, det bästa alternativet. Och vi får inte glömma att många arter som vi anser som ogräs istället är väsentliga för hälsan hos ekosystemet och utgör en näringskälla för många insekter.

Advertisement