Mikroträdgårdar i glasbehållare: ta reda på hur du skapar dem med suckulenter

av Hanna

07 April 2021

Mikroträdgårdar i glasbehållare: ta reda på hur du skapar dem med suckulenter
Advertisement

Terrarier är arrangemang av växter som är placerade i glasbehållare, som gör att du kan njuta av trädgårdar och världar i miniatyr, bekvämt ordnade i föremål som vi kan visa upp på möbler i huset. I allmänhet är de gjorda i medelstora och stora vaser, men med hjälp av suckulenter (som vanligtvis växter långsammare) är det också möjligt att använda enkla glas eller andra återvunna glasföremål.

Det är alltid viktigt att rengöra och desinficera dem noggrant innan du börjar fylla dem med allt du behöver. När behållaren är rengjord måste du skapa det bästa underlaget, som för suckulenter huvudsakligen består av sand. Börja med ett lager småsten, tillsätt sedan jord blandad med sand i lika delar. Vid denna tidpunkt kan du placera växterna i ditt terrarium.

Pinterest

Pinterest

Beroende på behållaren du vill använda kan du ta hjälp av olika verktyg för att försiktigt stoppa in växterna. När det gäller glasburkar som denna (som du sedan kan dekorera med snöre som du ser på bilden) kan det vara tillräckligt med en tång som de som används i köket för stekt mat, var noga med att inte trycka för mycket.

Advertisement
Mikroträdgårdar i glasbehållare: ta reda på hur du skapar dem med suckulenter - 2

Även i glas, så som syltburkar som har en ganska bred öppning, räcker det med en tång. Du kan kombinera små sticklingar från olika växter tillsammans.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Det är en perfekt idé för suckulenter som fortfarande är väldigt små när de köps, eller kanske för delar av en större du har i ditt hem som har gått sönder. Skiktet ovanför jorden kan också täckas med småsten, försök självklart att hitta mycket små, som riktigt små korn, annars skulle de inte ha en fin estetisk effekt eftersom de är oproportionerliga.

Pinterest

Pinterest

Även gamla kryddburkar, salt och peppar, rymmer suckulenter, och du kan också använda underlaget på ett dekorativt sätt, alternerande jord (alltid med lite fin sand) och lager av korn eller sand, eller kanske till och med använda färgad sand.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

För att få växterna i behållare med en liten öppning där du inte skulle kunna stoppa in verktyg, ta hjälp av ett pappersark: skapa en pappersstrut, stoppa in växten med rötterna nedåt, sätt in struten i behållaren och se till att bredda spetsen (rulla ut den lite) så att plantan försiktigt släpps ned vid önskad punkt.

Pinterest

Pinterest

Ljusstakar med sfärisk form kan också användas som terrarier. 

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Välj dina favoritplantor och se bara till att de är tillräckligt små för att passa i önskad behållare.

Ha så kul!

Advertisement