De rätta tipsen för att vattna orkidéer och garantera spektakulära blommor

av Hanna

06 April 2021

De rätta tipsen för att vattna orkidéer och garantera spektakulära blommor
Advertisement

Det är svårt att hitta någon som tycker att orkidéer är fula växter: denna art är faktiskt bland de mest populära i världen, och därför är det många som väljer dem som växter inomhus. Ofta är det dock inte möjligt att få dem att överleva länge.

Ibland handlar det om felaktiga temperaturer och exponeringsförhållanden, men oftast är det fel som relaterar till hur och hur ofta vi vattnar en växt korrekt som är en av de viktigaste sakerna för att säkerställa dess hälsa. Bland de vanligaste orkidévarianterna i hemträdgårdsvärlden är Phalaenopsis och Cymbidium, men det är inte svårt att hitta andra typer, eventuellt de som är mer krävande när det gäller odlingstekniker. För nästan alla växter som vi har inomhus är dock bevattningsreglerna relativt lika.

Ett av de vanligaste misstagen som görs med växter är att tro att det finns en universell regel när det gäller bevattning: en gång i veckan, en gång varannan dag och så vidare. Det finns ingen sådan regel som kan tillämpas på alla kategorier av växter: det som påverkar bevattningen är typen av växt, temperatur inomhus eller utomhus, exponering samt latitud och höjd där växten odlas.

Det som däremot alltid är en utmärkt visare för de flesta krukväxter (men ofta också för växter i trädgården) är att kontrollera tillståndet i jorden eller underlaget där de planterats och vattna dem igen (mer eller mindre rikligt beroende på vilken typ av växt) när det är helt torrt, dvs när det inte finns något spår av fuktighet även på ett djup av 5 eller 7 cm. Genom att lära oss att kontrollera jordens förhållanden nästan varje dag kommer vi också att förstå vilket som är det bästa "bevattnings-schemat".

Pxhere

Pxhere

Så när det är dags att vattna orkidéerna, hur ska du gå tillväga? Du bör titta på vilken typ av underlag de planterats i, vilket vanligtvis är en lämplig jord som mestadels består av bitar av trädbark. Orkidéer bör aldrig få sina rötter "kvävda" av för mycket jord, eftersom de i sitt naturliga tillstånd växer med luftrötter på grenar och stammar.

Målet är därför att mätta barken med vatten utan att blöta rötterna alldeles. Dessutom bör vatten vid rumstemperatur användas, varken för kallt eller för varmt. Det är också viktigt att undvika att vattnet blöter den del av stammen där de första bladen börjar, som lätt riskerar att ruttna. Om du råkar få dem våta, torka dem med lite absorberande papper.

Fyll en balja minst i höjd med barkens nivå inuti krukan, häll vatten över själva barken för att fylla krukan till kanten och låt allt sitta nedsänkt i 15 minuter. När du först fyller baljan med vatten och sedan placerar krukan i den finns det en risk att barkbitarna flyter ut.

Efter en kvart lyfter du ur krukan, dränerar överflödigt vatten och sätter sedan tillbaka krukan när den är tömd. Ha inte för bråttom att sätta tillbaka krukan i ytterkrukan när vatten fortfarande kan komma ut, vilket isåfall förblir stillastående i ytterkrukan och därför kommer i kontakt med rötterna som riskerar att ruttna.

När det gäller själva krukorna finns det två alternativ att välja mellan: genomskinliga krukor (vanligtvis i plast) som utsätter rötterna för ljus, som är att föredra enligt många, även om orkidéer fortfarande tenderar att få rötter att växa uppåt; eller de i terrakotta som absorberar fukt, så att miljön där rötter och bark ligger inte torkar ut för snabbt.

När orkidéer å andra sidan odlas i vitmossa, måste de vattnas som alla andra växter, eller genom att hälla vatten uppifrån, även om det är mycket bekvämt att doppa krukan i en behållare med vatten, så att den absorberar vattnet långsamt nedifrån och återfuktar sig själv. Vitmossan bevarar fukt längre än bark, så du bör alltid sticka ner fingrarna väl i underlaget även när det verkar torrt, eftersom det ofta fortfarande är blött längre ner, så att vattna igen kan vara riskabelt. Speciellt om de planterats i plast- eller glasbehållare, där vattnet inte dunstar, skulle överdrivning innebära att man dödade växten genom rotröta.

Är det okej att spraya med vatten? Det är inte fel, och det är ett sätt att öka luftfuktigheten i varma, torra miljöer, men överdriv inte. Det är bättre att ta hjälp genom att placera krukan på ett lager stenar som precis fuktats med vatten, vilket vid avdunstning garanterar fuktighet åt växten. Eller så kan du placera dem i ett rum med en luftfuktare.

Lycka till med växterna!

 

Advertisement