9 geniala knep för att städa i köket genom att återvinna på smarta och ekonomiska sätt

av Hanna

11 Mars 2021

9 geniala knep för att städa i köket genom att återvinna på smarta och ekonomiska sätt
Advertisement

När du tillbringar mycket tid i köket är det oundvikligt att samla på sig redskap, tallrikar och matpaket av olika slag som lätt skapar oreda i skåp och på hyllor eller arbetsytor. Det verkar som att lådorna och hyllorna inte räcker till och vi trycker in föremål med osäker balans. Eller så försummar vi att vi har användbara behållare rakt framför näsan som kan hjälpa oss att rationalisera utrymmet och kanske samtidigt kreativt dekorera köket, som alla glasförpackningar, från burkar till doftljus.

Nedan hittar du flera idéer som kan vara användbara i alla typer av kök, för att organisera om utrymmet för en minimal kostnad.

Advertisement

Expansionsstång

Expansionsstång

Pinterest

Det är värt att köpa teleskopiska stänger som kan placeras i olika delar av köket (men också i resten av huset): inuti ett skåp kan de till exempel bli en stång för att hänga produkter i påsar med hjälp av dokumentklämmor eller rentav små galgar utrustade med klädnypor. 

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Istället placerade vertikalt mellan en hylla och en annan, både inuti möbler och mellan bänkskivan och undersidan av en väggenhet eller hylla, skapar de fack för förvaring av skärbrädor och stekpannor utan att staplas ihop.

Rengör med rakkräm

Rengör med rakkräm

onegoodthingbyjillee.com

För ytor i metall i köket, som galler, soptunnor men även elektriska apparater, kan du använda rakskum: det gör att du kan rengöra på ett skonsamt sätt och ändå lyckas få ytorna att skina.

Organisera utrymmen

Organisera utrymmen

Pinterest

Förutom lådor och behållare för att städa upp bland hyllorna kan du använda föremål som är skapade för andra användningsområden, till exempel en vägghängd skohållare, som är mycket användbara inuti ett skafferi.

Pinterest

Pinterest

En roterande bricka: På ett bord eller i hyllorna i skafferiet gör en vridbar bricka det mycket lättare att hitta det vi behöver utan att behöva fiska runt och flytta allt. Ta bara två plåtar av samma storlek och lägg ett lager av kulor mellan dem, som fungerar som kullager.

Advertisement

Återanvänd glasburkar

Återanvänd glasburkar

Pinterest

Glasburkarna på livsmedel (eller andra produkter) som vi köper är mycket användbara för att förvara matrester i kylen eller för att förvara mjöl, baljväxter och andra torra livsmedel i skafferiet.

För att enkelt ta bort etiketterna, koka dem i fem minuter (eller lite längre om det behövs) i en kastrull där du hällt i ett par matskedar bikarbonat och diskmedel.

Pinterest

Pinterest

Om du har köpt doftljus i en glasbehållare, kanske med lock, eller om du redan har återanvänt en glasburk som en ljuslykta och vill få bort vaxet inuti snabbt och enkelt, häll bara kokande vatten och låt det smälta vaxet. När det svalnar stelnar vaxet på ytan och kan enkelt tas bort (och kanske till och med smältas tillsammans med andra rester för att skapa nya ljus!)

Advertisement
Pinterest

Pinterest

DIY-etiketter: när du har förberett och tvättat dina glasbehållare kan du skapa en rektangelform med maskeringstejp och måla den med griffelfärg, så kan du enkelt skriva innehållet i burken med en vanlig krita.

Pinterest

Pinterest

Förvara burkarna utan att ta upp användbart utrymme: limma en magnet på locket och montera en magnetstång under väggenheterna eller hyllorna, så behöver du bara placera burken där. Eller, för att orka hålla tyngre burkar, fixera locket direkt med en skruv så behöver du bara skruva loss burken för att komma åt innehållet.

Kan dessa idéer vara användbara för dig?

Advertisement