Vardagsrum med öppet kök? 10 lösningar för att göra open space living oemotståndligt

av Hanna

13 Mars 2021

Vardagsrum med öppet kök? 10 lösningar för att göra open space living oemotståndligt
Advertisement

Open space som kombinerar kök (eller pentry) och vardagsrum tillsammans är lösningen som garanterar perfekt harmoni mellan former, färger och material: området tillägnad matlagning och vardagsrummet där du kan koppla av ingår faktiskt i en enda miljö, och ofta är det anslutande elementet ett bord eller en bardisk där du kan laga mat eller äta.

Ibland betonas denna punkt mellan de två områdena av arkitektoniska element eller rentav bara av kontrasterande färger som gör att den sticker ut och skapar djup och rörelse i rummet, vilket gör utrymmet mycket mer intressant.

Det är en av de lösningarna som oftast föredras både i små hus och i de med stora ytor, eftersom det alltid lyckas förstärka känslan av att vara i en öppen, luftig och ljus miljö. Låt dig inspireras av förslagen nedan.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Köket installerat på väggen längst bak i rummet, med bardisken parallellt med spisen som är användbar som ett bord för att äta och en stor ö för att arbeta, komplett med en marmorskiva som går ner för att också täcka sidan. En elegant, dynamisk och modern lösning.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En liknande idé men nedtonad i ljusa och varma färger för att förstärka ljuset i detta rum som verkar väldigt rymligt.

Pinterest

Pinterest

Ibland är bardisken en av sidorna i en "L" form, tillsammans med spisen, utan avbrott. 

Pinterest

Pinterest

I det här fallet har närvaron av ett bärande arkitektoniskt element som balken i taket (vilket kan gissas) som stängt in köket i ett litet utrymme, istället blivit inkorporerat av den relativt stora köksön. En idé att fundera över när du tror att du inte kan göra annat än att behålla de existerande väggarna.

Pinterest

Pinterest

Här är utrymmet faktiskt ganska litet, men ger intryck av riktig funktionalitet. Den här gången är bardisken vänd bort från köksdelen och istället vänd mot soffans rygg för att titta direkt mot väggen med TV:n. Tänk dig film-maraton eller matcher som ses med nära och kära medan du äter bekvämt!

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Vad sägs om tanken att använda en bit av väggen som en disk? Det är den perfekta idén för att hålla pentryt till ett litet utrymme och ändå kunna röra sig smidigt in och ut.

Pinterest

Pinterest

Även här verkar en liknande idé ha valts, men träpanelen sticker ut: den fungerar inte bara som en yta att äta på och går ner i sidled till golvet, utan fortsätter att stiga upp på väggen och även i taket, en vacker kontrast i färg och material till resten av rummet.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Och om en färg väljs för att rama in köket enligt samma filosofi, tagen från bänkskivan och även från golvet? Det är verkligen originellt och fascinerande!

Advertisement