Släng inte de gamla tröjorna: 10 kreativa projekt för att skapa nya originella plagg och accessoarer

av Hanna

24 Juni 2021

Släng inte de gamla tröjorna: 10 kreativa projekt för att skapa nya originella plagg och accessoarer
Advertisement

Vi har alla någon ulltröja som vi håller av särskilt mycket: de är vackra och varma kläder, de omfamnar oss under de kalla vinterdagarna och speciellt när de är välarbetade eller gjorda av fina ull, blir de plagg som vi, under årens lopp, inte kan skiljas ifrån.

Det kan dock hända att de blir angripna av malar, eller faller offer för en tvättolycka eller helt enkelt att det händer något som gör att de inte längre är bärbara. Men att kasta dem är synd, och då kan det vara bra att ha några kreativa idéer att inspireras av för att återvinna dem och fortsätta att använda dem, även om de har fått ett nytt syfte.

Från gamla tröjor kan vi skapa handskar, tofflor och mössor men även väskor eller tillbehör till inredning, som du kan se på bilderna nedan

Advertisement

Vantar

Vantar

Pinterest

Rita silhuetten av händerna på en väl utsträckt tröja för att skapa ett par vantar. Klipp bara båda sidorna tillsammans för att få 4 delar att sy ihop två och två, och på ett ögonblick har du ett par bekväma och varma vantar för vintern.

Advertisement

Hemmatofflor

Hemmatofflor

Tutorial via trashtocouture.com

Från ärmarna, å andra sidan, kan du göra tofflor i form av ... stövlar! Kort sagt, en bekväm hemmasko som kombinerar komforten från tofflor med värmen från långa strumpor, perfekt för kallare dagar.

Ett lapptäcke

Ett lapptäcke

Pinterest

Varje gång du klipper sönder en tröja för ett projekt, spara de andra delarna: du kan sy ihop dem med varandra för ett riktigt varmt och mysigt lapptäcke.

En mössa

En mössa

Tutorial via justthewoods.com

Om du inte gillar vantar, kan du från hörnet av tröjan klippa ut den nödvändiga delen av tyget för att sy en mössa, utnyttja den nedre kanten och förvandla den till den stickade fållen på en ullmössa.

Väskor

Väskor

Pinterest

När din favorittröja skadats så att den inte längre är bärbar kan du fortsätta att bära den med dig i form av en mjuk väska.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En styvare variant, med en mer linjär form och fodrad med överblivna stuvbitar i tyg, är också ett riktigt fängslande återvinningsprojekt. 

En halsvärmare

En halsvärmare

Tutorial via sewing.craftgossip.com

Med praktiska knappar för att fästa den runt halsen är detta ett mindre skrymmande alternativ till en stor halsduk, men ändå varm nog att skydda oss från förkylningar, och att använda en gammal ulltröja som hade en fin stickning är en charmig extra detalj.

Advertisement

En cardigan

En cardigan

Tutorial via ehow.com

Om tröjan är i gott skick men du ändå vill förändra den är den enklaste förvandligen att göra om den till en varm kofta, utan att förlora en smula av det ursprungliga plaggets skönhet.

Accessoarer

Accessoarer

Tutorial via warmhotchocolate.com

Om du ska ge bort en flaska vin, varför inte använda en bit av en gammal tröja som du redan börjat klippa i för ett annat projekt, istället för en vanlig påse? Det är en trevlig idé, ullfodralet kan sedan förvandla den tomma flaskan till en ljusstake eller en blomvas eftersom den redan har ett dekorativa överdrag.

Advertisement
Tutorial via bystephanielynn.com

Tutorial via bystephanielynn.com

Det är ungefär samma sak som händer med dessa dekorationer för ljushållare i glas med enklare former: de förvandlar dem till element som matchar vinteratmosfären perfekt.

När det gäller föremål som vi verkligen älskat är tanken på att kunna fortsätta att utnyttja dem på ett kreativt sätt riktigt trevlig, eller hur?

Advertisement