5 vackra växter perfekta att ha hemma som ger dina rum en unik touch

av Hanna

24 Februari 2021

5 vackra växter perfekta att ha hemma som ger dina rum en unik touch
Advertisement

Att ta hand om växter är en aktivitet som kräver engagemang men som också ger mycket tillfredsställelse: förutom att inreda alla utrymmen på ett oöverträffat sätt hjälper många arter till att rena luften och bara att ta hand om dem och få dem att växa hjälper också till att förbättra stämningen och göra livet hemma trevligare.

Här är några praktiska tips för att odla olika växter hemma: de med mer prålig blomning, några med ett tropiskt utseende och en praktiskt taget oförstörbar sort för den som saknar gröna fingrar.

Advertisement

Gerbera

Gerbera

Pixabay

Ofta betraktade som stora färgglada prästkragar, gerberor är bland de mest generösa blommorna när det gäller blommande, är ganska motståndskraftiga och för alltid med sig en vind av glädje i alla rum. De har faktiskt riktigt härliga färger och det är ett nöje att se dem (och fotografera dem!).

De måste placeras på ljusa platser men inte i direkt solljus, på natten föredrar de en temperatur som är cirka 15 grader, medan det bästa är mellan 20 och 25 grader under dagen (särskilt under blomningsperioden). Den tål även kalla temperaturer, men när jorden sjunker under 16 grader blir blommorna mer blygsamma och när det går under 8 grader slutar de att växa.

De kräver regelbunden vattning från vår till höst, men bör alltid tas hand om för att inte lämna jorden blöt.

Advertisement

Flamingoblomma (anthurium)

Flamingoblomma (anthurium)

pixy.org

Detta är en växt som härstammar från tropiska områden, så den kräver höga temperaturer och fuktighet, dvs förhållanden som inte alltid är lätta att återskapa i alla hem. 

På sommaren är den ideala temperaturen mellan 23 och 25 grader, medan den på vintern aldrig får sjunka under 15, men den gillar inte starka temperaturförändringar. Om de perfekta förhållandena är garanterade (21-27 ° konstant och fuktighet vid 60-70 °) blommar den också året runt, annars kommer vi att se dess fantastiska blomställningar i två månader under sommaren.

Jorden måste alltid förbli fuktig men inte för blöt, för detta behöver den utmärkt dränering och lätt jord.

Krysantemum

Krysantemum

snappygoat.com

Det finns otaliga sorter av krysantemum, några med mer kompakta och små blommor, andra med mycket pråliga och stora blomställningar. Varje kategori har sina egna behov, men de vanligaste tenderar att torka ut och vissna när vintern kommer. Detta betyder inte (i de flesta fall) att växten är död, bara att den har kommit in i vegetativ vila.

Därför måste krukorna vi har hemma fortfarande vattnas lätt var tredje vecka i väntan på att de ska växa igen med vårens ankomst. Kom ihåg att de tenderar att blomstra under hela hösten, när det är mörkare än det är ljust.

De bör placeras på platser som är upplysta av solen och skyddas från vinden, med temperaturer som inte faller under 7 grader på natten.

Ampellilja

Ampellilja

Även växter utan stora blommor är mycket dekorativa, och en av de mest oförstörbara är ampelliljan. Den kan trivas nästan var som helst med mycket få odlingsbehov och är en av de växter som bäst renar luften från skadliga ämnen. Eftersom den tenderar att ha en vacker hängande hållning är det alltid att föredra att placera den i hängande amplar eller på hyllor som lövverket sedan kan falla ner från.

Den ideala temperaturen är mellan 13 och 18 ° C, när termometern stiger över 26 ° C börjar den lida en aning, men fortsätter att motstå. Den bör vattnas med måtta, undvika all form av vattenstagnation och föredrar en ljus exponering men inte solens direkta strålar.

Silverkalla (aglaonema)

Silverkalla (aglaonema)

Commons Wikimedia

Det är en långsamt växande flerårig växt med brokiga blad, vacker i alla olika sorter som finns. De älskar luftiga miljöer, även om de inte tolererar direkt drag, framför allt inte kalla.

När det gäller exponering motstår de bra i svagt ljus men ger sitt bästa på ljusa platser (inte direkt sol): när de inte utsätts för ljus tenderar de faktiskt att förlora sina fläckar. De älskar också varma temperaturer, som inte sjunker under 16 grader på natten och 18 under dagen.

Även dessa växter måste, från våren till slutet av sommaren, vattnas varje gång jorden torkar ut helt och se till att undvika vattenstagnation.

Har du redan dessa växter inomhus?

Advertisement