9 extraordinära växter som är perfekta för att förgylla de skuggiga områdena i trädgården

av Hanna

09 Mars 2021

9 extraordinära växter som är perfekta för att förgylla de skuggiga områdena i trädgården
Advertisement

Områden i skugga eller halvskugga i trädgården försummas ofta, men de kan ändå bli till härliga hörn när de pryds med lämpliga växter. Även om de är växter med mer känsliga och mindre pråliga blommor än de sorter som triumferar under solen, har dessa sorter en charm värd att upptäcka. Blomställningar med särskilda och förtjusande former och ofta färgglada och överraskande lövverk: de är växter som fyller de ofta försummade utrymmena, och gör dem till små hörn fulla av elegans.

Självklart måste alla växter kunna njuta av ett minimum av solljus, så när vi pratar om exponering för skugga menar vi en skugga som är tillräckligt ljus under några timmar av dagen, dvs. en plats utan för låga trädgrenar eller där väggar och andra barriärer förhindrar att solens strålar någonsin når marken. Med halvskugga menar vi å andra sidan en plats i trädgården som nås av solen endast under en del av dagen, särskilt på morgonen.

Advertisement

1. Liljekonvalj (Convallaria Majalis)

1. Liljekonvalj (Convallaria Majalis)

Leo-setä/Flickr

Liljekonvaljlökar växer bra i skuggiga eller delvis skuggiga områden, även om det är i den senare som växten kommer att producera flest blommor. Det finns olika sorter, även några med rosa blommor. De klockformande blommorna är riktigt vackra och har en oemotståndlig doft. Det är tillrådligt att odla lökarna, åtminstone det första året eller till och med under ett par år, i en vas, så att de rotar sig väl och först sedan överföra dem till marken, skapa helst en plats med många växter för en riktigt härlig effekt.

Advertisement

2. Alpförgätmigej (myosotis Alpestris)

2. Alpförgätmigej (myosotis Alpestris)

wallpaperflare.com

Föreställ dig växter med sköra stjälkar som producerar ett moln av blå blommor: förgätmigej ger en touch av färg även i de skuggiga områdena. Det är en flerårig örtartad växt som når 20 cm i höjd, därför perfekt för gränser till blomsterbäddar eller områdena mellan en större växt och en annan.

3. Liriope muscari

3. Liriope muscari

Commons Wikimedia

En liten, kompakt buske med långa bandliknande blad som producerar spikar av lila blommor. De är vackra för att skapa avgränsningar, de håller lövverket nästan hela året, de motstår också ganska låga temperaturer och framför allt blommar de i slutet av sommaren, vilket gör att de återupplivar en tid på året när de flesta trädgårdsväxter redan är vissnade.

4. Storrams (Polygonatum)

4. Storrams (Polygonatum)

Michael Garlick

Idealisk för att täcka ett skuggigt trädgårdsområde, den här växten producerar stjälkar med små vita hängande blommor och vackra gröna, lansettformade löv som ger en märkbar kontrast, men för att få effekten är det bra att plantera flera exemplar tillsammans.

5. Sippor (anemoni)

5. Sippor (anemoni)

Pxfuel

Sippsläktet är verkligen mycket stort: det finns sorter vars blommor har stora kronblad och andra vars corollas är gjorda av tunna kronblad som tusenskönor. Vissa härstammar från skogsområden, vissa blommar till och med på hösten (som Anemone Japonica) eller på vintern. Det här släktet är värt att utforska: de är mycket tåliga även i kallt väder, och genom att kombinera olika sorter kan du ha ett blommande hörn under större delen av året.

Advertisement

6. Fläcklungört (pulmonaria)

6. Fläcklungört (pulmonaria)

AnnaKika/Flickr

En växt som ofta ses bland de som bäst står emot skugga och färgar den med sina blå och rosa blommor. Den maximala höjden varierar mellan 30 och 50 cm, och bladen är ibland strimmade med vitt, den föredrar en fuktig jord men aldrig (som alla dessa växter) vattenstagnation.

7. Trillium grandiflorum

7. Trillium grandiflorum

Commons Wikimedia

Det är en växt som växer på marken och därför hittar sitt idealiska läge vid foten av buskar eller höga träd. Den fruktar inte kyla, men i händelse av riktigt hårda vintrar tappar växten sina löv och återvänder till våren.

Advertisement

8. Gullviva (Primula veris)

8. Gullviva (Primula veris)

needpix.com

Denna växt med vackra gula blommor bör odlas i en dränerad och bördig jord, helst under lövträd för att få ljus på vintern och våren och skyddas under de varma sommarmånaderna.

9. Lamium

9. Lamium

Commons Wikimedia

Plistersläktet (lamium) är mycket stort, och vissa spontana sorter är utbredda över hela Europa (och inte bara det), så pass mycket att de ofta växer även i våra trädgårdar, där de nästan alltid förväxlas med ogräs, trots att deras blad ibland är strimmiga med vita och vackra läppformade blommor, mestadels i nyanser av lila. På marknaden finns det många sorter med anmärkningsvärda egenskaper, det är värt att leta efter plantskolor som säljer fleråriga örtartade växter och kontrollerar lamium i sina kataloger: i de flesta fall är de resistenta och sprids lätt.

Vilka av dessa gillar du bäst?

Advertisement