11 växter perfekt för att skapa vackra vintergröna, halvgröna och blommande häckar

av Hanna

25 Februari 2021

11 växter perfekt för att skapa vackra vintergröna, halvgröna och blommande häckar
Advertisement

För att avgränsa en fastighets gränser kan du använda många olika typer av staket, från enkla nät och plank till murade lösningar, men ett alternativt som ofta är att föredra är att plantera en häck.

Om du väljer den sort som bäst passar dina personliga behov men också klimatbehoven, skapar en rad växter skydd och avskildhet på ett naturligt sätt och har den extra fördelen att de kastar en svalare skugga än den som skapas av ett konstgjort staket - något som under varma sommardagar kommer att uppskattas ordentligt.

En grön vägg, som är frisk och kraftfull är vacker att titta på och ger en idealisk bakgrund för resten av trädgården; dessutom finns det vintergröna växter eller vintergröna frön som mellan vår och sommar täcks av magnifika blommor, ibland till och med doftande. Här är några växter att ta på allvar om du vill skapa en häck i din trädgård.

Advertisement

1. Körsbärslager

Det är en av de vanligaste och med goda skäl: den motstår många olika klimatförhållanden, skapar en tjock vägg med mycket vackra glänsande löv, och även när den beskärs för mycket återkommer den och ger nya skott.

Advertisement

2. Leyland cypress

Det är förmodligen den mest eleganta lösningen, om än ganska dyr. Om den beskärs ordentligt en eller två gånger om året, växer den inte ur proportion och blir en fantastisk ogenomtränglig vägg. Den har också en riktigt trevlig doft. Nackdelen är dock att om den inte beskärs regelbundet tenderar den att växa mycket och producerar ny vegetation endast på grenens spets; därför, när du vill beskära den så att den stannar i rätt dimensioner, måste tyvärr bara den sista delen av kvisten elimineras, annars torkar den ut helt, så du kan inte ändra storlek på häcken som du vill.

3. Hagtorn

En mer rustik växt som ofta inte är tillräckligt uppskattad, kanske på grund av de taggiga grenarna. Hagtorn växer till över 3 meter (maximalt 5) i höjd, producerar vackra vita blommor och motstår kyla mycket bra, och kräver ingen speciell vård.

4. Buxbom

Perfekt för små häckar, som de som sträcker sig intill vägar eller rabatter. Det är den häck som traditionellt sett är förknippad med den italienska trädgården, den med "tecknade" former: det är faktiskt häcken som kan modelleras, det är den valda arten för topiary konst.

5. Stjärnjasmin

Rhincospermum Jasminoides är en av de lättaste häckarna att underhålla och är i själva verket en kraftfull klätterväxt som på sen vår producerar många vita blommor som liknar de av jasmin men med en mycket mer intensiv doft (så mycket att det på nära håll ibland kan vara obehagligt. ). Grenarna är dock ganska tunna och känsliga, så beskärning kan göras utan ansträngning.

Advertisement

6. Glansmispel

En annan stor favorit, särskilt de senaste decennierna, är glansmispeln: den är robust, växer snabbt och det underhåll som krävs är inte särskilt krävande. Dess starka punkt är färgerna: de nya bladen är ljusröda (särskilt när de utsätts för solen) och blommorna är ett vitt moln.

7. Bambu

Ett av de vackraste ljuden i naturen är vindens rörelse bland bladen, och en bambuhäck gör det till en konstform. Det finns många varianter, även med mörka eller färgade stjälkar, och många passar perfekt för de olika klimaten i olika länder. Dessutom, för dem som har en trädgård full av växter, är en bambuhäck en viktig resurs: du kan ta käpparna för att stödja stjälkar, stammar och skapa nödvändiga strukturer för trädgården. Problemet är inneslutning: det är nödvändigt att konsultera erfarna plantskolor vid försäljningen av dessa växter för att ta reda på hur man installerar mantlar och skyddssystem som förhindrar spridning av bambu i hela trädgården.

Advertisement

8. Liguster

Ligusterväxterna bildar en häck med mjuka gröna blad, inte särskilt stora, och mycket vackra och skira vita blommor hela sommaren. När det gäller hårda vintrar kan det förlora sina löv under de kallare månaderna, men de blir frodiga igen så snart våren kommer. Många fåglar och andra djur hittar tillflykt i de större häckarna.

9. Murgröna

Murgröna betraktas ofta bara som ett klättrande ogräs, men om den vårdas och får periodisk beskärning, ger den en av de tätaste och mest robusta häckarna som är möjliga att få. Det finns sorter med blad i fler färger eller vackra former, och än mer än körsbärslagret kan murgrönan överleva utan alltför många problem även efter att ha beskurits på felaktigt sätt.

Advertisement

10. Två blommande och halvgröna alternativ

Om du behöver täcka ett staket där det inte gör något att inte se en grön vägg under de kallare månaderna, överväg en blommande häck av rosor eller kaprifol.

En fantastisk ros att använda på detta sätt är Rosa banksiae: den växer snabbt och kan även täcka stora ytor och är bland de första växterna som blommar i början av våren när den är täckt med ett tjockt moln av gula rosor.

Kaprifol (Lonicera) är mycket kraftiga klätterväxter som kan motstå ganska bra även i kyla: de är lätta att beskära, de producerar vackra och doftande blommor från vår till sommar, med olika färger och kronblad beroende på sort. En väldigt glömd växt, men som verkligen är värd att återupptäcka.

Vilka av dessa häckar gillar du bäst?

Advertisement