9 knep för att blåsa nytt liv i gamla och skadade möbler

av Hanna

21 Januari 2021

9 knep för att blåsa nytt liv i gamla och skadade möbler
Advertisement

Tiden sätter alltid sina spår, även på möblerna som vi har hemma: rost, sprickor i lädret på soffan och envisa fläckar som inte går bort är alla bevis på den vardagliga användningen av möblerna vi omger oss med, år efter år. Även om det ibland verkar som att en möbel överlag är i så dåligt skick att den behöver bytas ut, är det inte alltid fallet.

Innan du gör nya inköp kan det vara värt att använda sig av en serie praktiska tekniker för att försöka ge möblerna nytt liv. Här kommer 9 stycken tekniker att ha i åtanke.

Advertisement

Få bort oljiga fläckar från klädsel och tyg

Få bort oljiga fläckar från klädsel och tyg

Imgur

Innan du bestämmer dig för att byta klädsel eller kasta en soffa som fortfarande är i gott skick men förstörd av feta, oljiga fläckar, försök att gnugga en bit gips på fläckarna och ta bort allt genom att torka av med en fuktig trasa.

Advertisement

Mot repor på skinnsoffor

Om lädret på en soffa inte behandlas ordentligt och regelbundet skadas det lätt och får sprickor som gör soffan estetiskt otrevlig, men det finns reparationssatser med så kallat flytande läder, som kan få dina möbler att lysa igen. För rutinunderhåll, kom ihåg att behandla med en närande rengöringsmjölk.

Bekämpa rost

Ytliga rostangrepp kan behandlas med en inte alltför stark syra, som till exempel den som finns i citronsaft. Dela en citron i två delar. Gnugga snittytan på citronen mot de rostdrabbade områdena och använd sedan en svamp med lätt slipande effekt fuktad med vatten på rostfläckarna. Om möblerna går att ta isär, låt de rostiga delarna ligga i ett handfat fyllt med vatten och citronsaft och skrubba sedan med en tvättsvamp av metall.

Skapa griffeltavlor av förstörda soffbord och skåp

Om väggen på ett skåp, eller ovansidan på ett soffbord, blivit så förstört att slipning och ommålning inte räcker för att återställa möbeln, varför inte applicera ett lager griffeltavelfärg och skapa en plats i hemmet där små blivande konstnärer kan öva upp sig? 

Behandla skadad parkett

Parkett som skadats av ytliga märken kan behandlas med en blanding av en fjärdedel olja och tre fjärdedelar ättika: Fukta en trasa och skrubba golvet för att återigen få parketten glänsande ny. 

Advertisement

Använd gamla kakelplattor

Använd gamla kakelplattor

Imgur / StumptownSenpai

Överblivna kakelplattor från det senaste hemmaprojektet kan med fördel användas som underlag för en bordsskiva. Allt som behövs är lite lim och du har en ny, rustik möbel.

Dölj repor i trä

Mot lättare repor i trä finns en lösning som många kanske inte känner till, som går ut på att gnugga en valnötskärna på den skadade delen. Fukta sedan en mjuk trasa och torka av området som blivit behandlat: flisorna och oljan som lämnas kvar av valnöten verkar kunna täppa till reporna.  

Advertisement

Väck liv i gamla möbler

Väck liv i gamla möbler

Imgur/isubeatle

Detta är kanske den vanligaste lösningen, som vi inte alltid tänker på: Att måla om en gammal möbel som vi tröttnat på kan vara allt som behövs för att både väcka nytt liv i möbeln och fräscha upp vår omgivning.

Ändra små detaljer

Ändra små detaljer

imgur/pneuman

När vi tröttnat på en gammal möbel, eller inte kan säga nej till en gåva vi fått som vi egentligen inte gillar, kan det vara klokt att göra en mini-makeover: Genom att ändra små detaljer som att byta handtag, måla vissa delar i en ny färg eller tapetsera en bit av ytan kan utseendet på en möbel förändras till något vi faktiskt gillar och uppskattar.

Ibland är en liten modifiering som denna allt som behövs för att skapa en helt ny stämning i ett rum!

Advertisement