Gör-det-själv-ljus: hur du behagligt parfymerar ditt hem med återvunnet material

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2024

Advertisement

Ljus är mycket populära och uppskattade tillbehör i våra hem men ofta kan deras sammansättning även innehålla potentiellt skadliga kemiska produkter.

Om du vill vara säker på att dina ljus är naturliga och säkra kan du göra dem väldigt enkelt hemma med hjälp av olika typer av behållare för intressanta eko-hållbara återvinningsprojekt till nästan noll kostnad.

Nedan berättar vi hur man ger nytt liv till burkar, skålar och brickor genom att göra DIY-ljus.

Advertisement

Material som behövs för tillverkning av DIY-ljus

Pexels

Skaffa först allt material som behövs för att förbereda dina ljus, var särskilt uppmärksam när du väljer material och behållarmaterial:

  • vax: huvudsakligt råmaterial för framställning av ljus, välj naturliga sådana som bivax eller sojavax;
  • vekar: du kan få färdiga vekar av bomull, papper, zink eller trä eller göra dem själv med bomullstrådar och vax; fördelen med egenproduktion består främst i möjligheten att göra skräddarsydda vekar för våra ljus;
  • doftoljor: för att få ditt ljus att avge en behaglig doft kan du tillsätta eteriska oljor efter behag;
  • behållare: det är viktigt att den valda behållaren är värmebeständig, men du kan välja fritt bland många återvunna föremål som glasburkar eller glas (förutsatt att de är härdade), plåtburkar, skålar, gamla keramiska koppar eller muggar, små kastruller, bakfat eller brickor;
  • verktyg: ta fram en kastrull fylld med lite vatten och en metallbehållare för vattenbad, en värmebeständig spatel för att röra om vaxet, en mattermometer och pinnar för att stabilisera veken.

Advertisement

Procedur för att göra DIY-ljus

rawpixel.com

  • Först och främst, mät mängden vax som behövs för att göra dina ljus: flingat vax tar upp mer plats än flytande vax och av denna anledning kommer det att vara nödvändigt att överväga två behållare för varje ljus du vill göra. Smält sedan vaxet i ett vattenbad över låg värme, övervaka ständigt temperaturen. Varje typ av vax har sin egen smälttemperatur, bivax smälter vid cirka 60 grader, sojavax vid cirka 50 grader.
  • När vaxet har smält helt, tillsätt dofterna, individuellt eller genom att blanda dem tillsammans, överväg en dos på cirka 30-40 droppar eterisk olja för varje 250 gram ljus. Både under smältning och när du tillsätter doften, blanda försiktigt med en spatel så att vaxet smälter och det blir jämnt parfymerat.
  • Sätt in vekarna i behållarna, fäst dem i botten med en droppe vax eller lim, och häll det flytande vaxet samtidigt som vekarna hålls i vertikalt läge med hjälp av pinnar, ätpinnar eller klädnypor.
  • Vänta tills dina ljus har torkat helt och låt dem stå i rumstemperatur. Om du använder naturliga vaxer blir processen längre, cirka 4 dagar för sojavax, upp till 10 dagar för bivax.

Äntligen är det dags att tända ditt ljus och parfymera ditt hem!

Advertisement