Den senaste trädgårdstrenden kallas "Chaos Gardening" och den är en hymn till naturens skönhet

av Titti Carlberg

08 Juli 2024

Utsikt över en trädgård med många olika arter som växer tillsammans på små utrymmen

thegardeningkind/Instagram

Advertisement

Att prata om "Chaos Gardening", kaotiskt trädgårdsarbete, får en att tänka på något rörigt och irriterande, men den trend som är mest populär bland de som älskar grönt är allt annat än det: detta handlar om en mer avslappnad idé om trädgårdsarbete. Inga agendor med strikta deadlines, inga millimetriska beräkningar, utan ett förhållningssätt baserat på spontanitet, som låter naturen ha sin gång.

Att så lite "slumpmässigt" kan förmedla idén om chaos i det engelska uttrycket och lämna det till naturliga processer, som nästan alltid ger ett fantastiskt levande resultat fullt av färger och former att beundra.

Huvudpunkterna i Chaos Gardening

För att bättre förstå vad som menas med chaos gardening, eller "kaotisk trädgårdsskötsel" som det betyder på svenska. Här är några av de grundläggande punkterna att tänka på:

 • Plantera på ett oplanerat sätt: när du har valt frön (som är lämpliga för jorden och klimatet), blanda dem och strö ut dem slumpmässigt istället för i rader eller grupper.
 • Välkomna överraskningar: detta tillvägagångssätt kan inte få dig att föreställa dig det slutliga resultatet, så du kommer att se din trädgård ta form och förändras när den utvecklas.
 • Imitera naturen: tanken är att ge din trädgård ett spontant utseende, lite som när du går på en ovårdad äng, där de endemiska arterna växer och de som "oväntat finns" där (på grund av väder, vind, djur och andra naturliga faktorer) för att ta marken i besittning under varje årstid.
 • Lite underhåll: när vi inte bryr oss om att plantera växter och buskar enligt minimiavståndet mellan dem, skapar vi ett utrymme som hittar sin design på egen hand, utan vår inblandning. Underhållet bör begränsas till att stävja förekomsten av angripande ogräs, men bara om vi inte gillar ogräs mitt i den blommande fläcken. Och det är dessutom förvånande hur vissa arter som anses vara "skadliga" anpassar sig till dessa scenarier!

Advertisement

Användbara tips för att prova på Chaos Gardening

@thegardeningkind/Instagram

Om du vill ge den här odlingstekniken en chans är det bäst att göra det i en liten del av trädgården .

 1. Välj ett soligt hörn med väldränerande jord (ingen vattenstagnation får bildas);
 2. Förbered jorden: eliminera ogräs genom att rycka upp det för hand. Hacka sedan hela området, lite som när man förbereder en grönsaksträdgård, men bearbeta bara markytan utan att gå för djupt. Och lägg jord vid sidan om.
 3. Strö ut fröna över hela området.
 4. Använd den undanlagda jorden för att täcka fröna med ett tunt lager.
 5. Bevattna regelbundet, framför allt under varma och torra perioder.

Allt som återstår är att vänta tålmodigt på att allt ska utvecklas! Kom ihåg att fröna måste förbli fuktiga men inte blöta, och att skott och unga plantor måste vattnas tillräckligt ofta för att överleva de tidiga skedena av livet när de är som svagast.

Så tänk efter före: visst är det en fråga om att låta "naturen ha sin gång", men vi kan ändå vara strategiska och så kaotiskt de arter som kommer att blomma följande säsonger. Så i slutet av våren och början på sommaren funderar vi på vad vi kommer att se från slutet av sommaren och början på hösten och så vidare. 
Undvik sådd under perioder med överdriven värme och torka, såvida du inte kan garantera lite skydd från den starka solen under dygnets centrala timmar, och glöm inte att vattna tillräckligt.

Chaos Gardening på balkongen: är det möjligt?

@littletreefoodforest/Instagram

Ja det är möjligt att njuta av chaos gardening på balkongen. Om vi även i trädgården kan ha det på ett trångt utrymme, då går det även bra att ha det i krukor eller blomlådor på balkongen. Men tänk på:

 • Jorden i krukor och planteringskärl värms upp mer och torkar ut snabbare. Så du måste kontrollera utvecklingen av plantorna oftare och lära dig att förstå deras rytmer beroende på årstiderna.
 • Försäkra dig om att vattnet rinner ut lätt från dräneringshålen i dina valda krukor.
 • Välj en jord som är rik, lätt och dränerande för att undvika stagnation runt växtrötterna.
 • Var generös när du sprider ut fröna: frönas groningshastighet, särskilt i krukor, är inte lika hög som i öppen mark.

Vilka är fördelarna med denna teknik på balkongen?

 • Automatiskt bevattningssystem: när vi har förstått bevattningsfrekvensen och lämplig position för att inte låta allt brännas under solen eller utsättas för hård blåst, kommer krukorna med "spontanträdgården" att ta form och sätta sig i jorden.
 • Överraskande vackertäven här, som i trädgårdsrabatterna kommer du att överraskas över de förändringar som sker naturligt! Tänk vilken förändring jämfört med andra balkonger. Det finns verkligen inte två likadana!
 • Miljövänlig blomning: i de allra flesta fall är de frön som slår rot bäst i dessa sammanhang de med blommor som älskas av pollinerande insekter. Och de är utmärkta för miljön, särskilt i storstäderna!

Fördelar med Chaos Gardening

@hageentusiast/Instagram

Det finns flera fördelar ned detta tillvägagångssätt för trädgårdsskötsel, så pass att det kan utökas till hela vårt gröna område.

 • Lätt för nybörjare: detta är ett tillvägagångssätt som alla kan prova, även de som inte har erfarenhet av trädgårdsarbete. Det blir ett tillfälle att studera sitt gröna hörn och förstå vilka växter som trivs lätt och vilka som inte gör det!
 • Minimal ansträngning: det är trädgårdar som är utformade för att vara självförsörjande, där ingripande av människan är reducerat till ett minimum. Ingen agenda med månatlig deadlines, inget behov av att alltid vara redo att rycka ogräs runt prydnadsväxterna, ingen oro över de specifika behoven för varje enskilt exemplar.
 • Biologisk mångfald: om vi överlåter allt till naturens gång uppstår en varierad livsmiljö som lockar många olika varelser, inklusive pollinerande insekter.
 • Mindre avfall: det är enkelt att lära sig att samla frön, och för vissa växter behöver du inte göra det. De tar hand om det själv. Det betyder att arten förökar sig på egen hand, eller så är det bara att använda de frön som blivit över, utan att behöva köpa några nya plantor.
 • Lärande och kontakt med naturen: överraskningsmomentet som är typiskt för dessa trädgårdar leder till en kontinuerlig möjlighet till upptäckt och lärande, även för de mest erfarna gröna tummarna. Det är ett utmärkt sätt att observera växternas förändringar och extraordinära överlevnadsstrategier.

Är du redo att skapa en egen kaotisk trädgård?

Advertisement