Vad ska man göra om den nyinköpta hortensian vissnar? Tips för att återuppliva dina växter

av Titti Carlberg

19 Juni 2024

Advertisement

Det händer faktiskt oftare än man kan tro, man kommer hem med en hortensia som man nyss köpt i en butik eller på stormarknaden, och efter några timmar upptäcker man att den håller på att vissna och saknar kraft. Till grund för detta fenomen finns det olika faktorer, ibland uppstår de dessutom samtidigt, och även om situationen verkar allvarlig, betyder det inte att hortensian inte kan återhämta sig i tid. Låt oss tillsammans se möjliga orsaker och lösningar för dessa fall.

Hortensian vissnar några timmar efter inköpet: möjliga anledningar

Tidpunkten i bilen direkt efter inköpet och några timmar senare är den vissen

dog-lover934/Reddit

När hortensior, nyss inköpta och uppenbarligen vid utmärkt hälsa, tappar sin kraft och visar blad och blommor som inte längre är levande, utan snarare sjunker nedåt och har vissnat, kan orsakerna vara olika. I de flesta fall beror utlösande faktorer på chocken på:

  1. Miljöbytet
  2. Felaktig bevattning
  3. Problem med jorden eller krukan

Miljöchock

Denna term indikerar tillståndet av chock som upplevs av en växt som plötsligt flyttas från en miljö till en annan. Det är ett fenomen som innefattar olika faktorer: temperaturförändring, luftfuktighetsnivå, exponering för ljus med mera. Och allt detta händer inom några timmar efter att växten har acklimatiserat sig, vant sig vid en helt annan serie förhållanden. Det hjälper till exempel inte att tillbringa för mycket tid i ett fordon som överhettas av solen, särskilt inte när det handlar om väldigt unga plantor som ännu inte är tillräckligt starka för att klara plötsliga förändringar i miljön.

Felaktig bevattning

Hortensior hör till de växter som har störst behov av vattenförsörjning bland de vanligaste prydnadsväxterna. Detta innebär att de måste vattnas ofta, men även för dem leder överdrivet mycket och fel tidpunkt av bevattningen till allvarliga skador. Tänk bara, det är lite lättare att återställa en växt som har fått för lite vatten än en som är dränkt i vatten. Kontrollera därför om jorden fortfarande är fuktig eller blöt: om den är det är det troligt att växten har fått för mycket vatten. Om jorden tvärtom är torr, då är du i motsatt situation och växten behöver vatten.
Vanligtvis ska man vattna hortensior i genomsnitt två gånger i veckan under varma årstider, när jorden börjar torka och bladen börjar vika sig. Frekvensen bör ökas eller minskas efter växtens behov.

Jorden och krukan

Hortensior är acidofila växter, vilket innebär att de behöver jord med ett annat pH-värde än den "vanliga" eller "universella" som används för de flesta växter. Det måste också vara en rik och dränerande jord, så inget torrt eller dammigt, inte heller sand eller pertite i betydande mängder som istället är vanligt hos suckulenter (feta växter).

När det gäller krukan: ofta har växterna vi köper tvingats växa i för små krukor där rötterna redan har tagit upp all tillgänglig plats och "förbrukat" den jord som finns. Det händer att man kan se rötterna sticka ut genom hålen i botten och skapa en ny bädd utanför, ett tecken på deras intelligens och förmåga att till varje pris försöka överleva. Om krukan är smal behåller växten inte tillräckligt med vatten och inte ens frekvent bevattning hjälper, med följden att den snabbt vissnar.

Slutligen: om växten försämras efter några dagar, beror det troligtvis på att försäljaren hjälper dem att få frodiga blommor och kraftiga blad genom att använda konstgödsel och liknande, och ett sådant överskott av näring gör att en hortensia som står inomhus blir svag. Man måste vara försiktig så att den inte står för varmt, i solen eller att överdriva med vatten (mängden vatten är det man instinktivt kontrollerar först) och sedan, lite i taget, bör plantan återhämta sig av sig själv och vänja sig vid en fredligare odlingsregim.

 

 

 

 

Advertisement

Hur man sköter en hortensia som har vissnat efter några timmar

En liten hortensiaväxt omplanterad i en större kruka

garbanzhell/Reddit

Den skötsel som vi kan ge våra hortensior efter några timmars inköp är olika, framför allt beroende på de förutsättningar som själva växten uppvisar.

  • I händelse av miljöchock, lämna växten på en plats med filtrerat ljus i en till två dagar, innan du ställer den på sin permanenta plats. Kom ihåg att hortensior är växter som älskar halvskuggiga platser där de inte träffas av solen under de varmaste timmarna och den varmaste årstiden.
  • Om jorden är helt torr, och med detta menar vi att den också är torr några centimeter under ytan, ställ den i en balja, handfat, diskhon eller i badkaret och blöt den med en tunn vattenstråle som långsamt sjunker in i jorden. Du kan också "duscha" den, så länge vattnet rinner ut bra från dräneringshålen.
  • Om jorden är blöt, vattna inte mer, utan vänta bara på att växten ska konsumera det överflödiga vattnet, kanske ställa den på en lite varmare plats, även i solen om det är morgonsol eller på något annat sätt filtrerat solljus. Men bara under den tid jorden är för blöt.
  • Om problemet beror på färden i en varm bil, vattna den som i den första punkten, långsamt och rikligt och ställ den på sin plats.
  • Vanligtvis rekommenderas det att inte plantera om växter under deras blomningsperiod och inte heller att plantera dem direkt i den öppen jord. Men om du ser att rötterna sticker ut måste du snabba dig att ge den en ny kruka. Välj rätt plats i rabatten eller en kruka som är en till två gånger större, lägg lite expanderad lera i botten (i hålet eller i krukan) och sedan den acidofila jorden. Placera plantan och täck väl runt kragen med mer jord utan att packa för hårt.

Andra användbara tips:

  • Mulch: om växten inte behåller fukt tillräckligt länge kan du täcka jordytan med en organisk kompost för att hjälpa den, särskilt när det är väldigt varmt.
  • Skuggning: om din hortensias läge är soligt, överväg att använda ett lakan, ett paraply eller en duk för att täcka den under de varmaste timmarna, och kanske även plantera buskar eller träd som kan skugga i framtiden.

Du måste övervaka växten noga i några dagar, men med lite uppmärksamhet kommer växtenlångsamt att återgå till sitt ursprungliga utseende och växa friskt.

Advertisement