Är det möjligt att få orkidéerna att blomma igen? Prova att följa experternas råd

av Hilda Maria Morgan

18 Maj 2024

Advertisement

Orkidéer är utan tvekan bland de vanligaste prydnadsväxterna på grund av sin spektakulära skönhet, men tyvärr är det inte alltid lätt att få dem att blomma igen efter den första blomningen.

Även om en period av vegetativ vila är helt normalt under vintersäsongen, så gör du kanske något fel i odlingen om din orkidé inte ger nya blommor på våren.

För att alltid säkerställa frodiga blommor, följ dessa enkla tips för att ta hand om dina orkidéer.

Advertisement

Ljus och temperatur: två grundläggande faktorer

James Johnstone from Ecclefechan, Scotland/Wikimedia Commons

Phalenopsis-orkidén, den vanligaste i våra hem, kan behålla sin blomning under mycket lång tid, ibland till och med i månader, men när de tappar sina blommor är risken stor att den kommer stå där med kala stjälkar under mycket lång tid. Det finns två grundläggande faktorer att uppmärksamma vid skötsel av dina orkidéer:

  • temperaturen: som alla växter har orkidéer också ett idealiskt temperaturintervall, som i fallet med Phalenopsis är mellan 15 och 23 grader. För att främja tillkomsten av nya blommor skulle det idealiska vara att ha din orkidé i ett temperaturintervall på cirka 10 grader mellan dag och natt. För att uppnå detta kan du ställa ut din orkidé utomhus under natten, men endast om den temperaturen inte sjunker under 10 grader; annars är det att föredra att flytta din växt till ett ouppvärmt rum i ditt hem;
  • ljuset: en annan grundläggande faktor för orkidéernas välbefinnande är ljus; dessa växter kräver faktiskt ett mycket soligt läge, men måste hållas borta från direkt solljus, vilket kan bränna de ömtåliga kronbladen på deras blommor. Det idealiska skulle vara att placera din orkidé bredvid ett fönster som skyddas av en mycket lätt gardin, för att främja nya blommor utan att strålarna skadar den.

Advertisement

Andra grundläggande faktorer för blomningen av orkidéer

Pexels

Ljus och temperatur är inte de enda grundläggande variablerna för orkidéernas blomning; andra faktorer kan faktiskt påverka bildandet av nya blommor:

  • gödsling: gödningsmedel är viktigt för att säkerställa att dina orkidéer har alla de näringsämnen som behövs för deras välmående, tillväxt och blomning; från och med våren, gödsla din orkidé varannan vecka med specifikt gödningsmedel för orkidéer eller med gödningsmedel för blommande växter som läggs till direkt i bevattningsvattnet; alternativt kan du också använda ett tillskott för att lägga in direkt i jorden, där näringsämnena frigörs gradvis efter behov;
  • position: positionen är också viktig för att bestämma din orkidés förmåga att blomma på nytt; se till att du placerar din planta i en motståndskraftig och genomskinlig kruka och prova att flytta din orkidé till ett annat område i ditt hem så att ljusförhållandena blir optimala.

Sköt om din orkidé med dessa knep så kommer din planta regelbundet att blomma.

Advertisement