DIY-rengöringsmedel med apelsinskal och salt: enkelt och naturligt, för tusen användningsområden i hemmet

av Titti Carlberg

20 April 2024

DIY-rengöringsmedel med apelsinskal och salt
Advertisement

Allrengöringsmedel för alla ytor: det finns många olika sorters och valet är inte alltid så lätt. Visst det är säkert giltiga produkter, men ibland vill man ha ett alternativ som är mer naturligt och mer miljövänligt. Ett som är värt att prova är till exempel det som är baserat på apelsinskal och salt, ett enkelt recept, som med bara en enda förberedning producerar en rejäl mängd rengöringsmedel. 

Advertisement

Vad som behövs för att förbereda hemgjort rengöringsmedel

Needpix

De nödvändiga ingredienserna är verkligen bara några få:

 • 1liter vatten
 • Apelsinskal. Du behöver många, från minst 5 apelsiner. Alternativt kan du också använda andra citrusfrukter, men om de är mindre som mandariner eller limefrukter kan du ta 7 stycken skalade frukter.
 • 2 matskedar finsalt
 • En matsked bikarbonat. Denna ingrediens tillsätts inte alltid, det finns recept som inte innehåller den: så du kan utelämna den, men det är verkligen en produkt som alltid gör nytta.
 • Ett glas (cirka 125ml) vitvinsvinäger: alternativt ättika eller äppelcidervinäger. Inga andra.
 • 300 ml diskmedel

När det gäller redskapen behöver du:

 • en kruka
 • en sked
 • en slev
 • en sil för filtrering
 • en tratt
 • en flaska på minst en och en halv liter (helst glas, men det är inte absolut nödvändigt).

 

Advertisement

Hur man förbereder hemgjort rengöringsmedel med apelsinskal

Rengöringsmedel med kokta apelsinskal

Video tutorial via Phnom Penh Real Estate/YouTube

Förberedelsen är verkligen enkel och den är färdig på ungefär en kvart. Så här går du till väga:

 1. Koka upp vattnet i en kastrull
 2. Sänk värmen till ett minimum och lägg i citrusskalen. Häll i saltet och rör om tills det har löst upp sig
 3. Tillsätt bikarbonat om du vill och rör om ytterligare. Låt allt sjuda tills vattnet ändrar färg, eftersom skalen ligger kvar i infusionen och mjuknar allt eftersom. När vattnet har blivit gulaktigt och inte längre är klart kan du stänga av värmen. Det tar mellan 3-5 minuter.
 4. Ta av kastrullen och låt vätskan svalna tillräckligt
 5. Filtrera allt, avlägsna skalen
 6. Tillsätt vinägern och rör om noga
 7. Tillsätt diskmedel till blandningen. Rör försiktigt i den för att inte bilda för mycket skum.

Vid det här laget har du två alternativ: produkten du har förberett är väldigt koncentrerad och fyller lätt en 1 och en halvitersflaska. Du kan behålla den som den är och sedan späda ut den med lite vatten, (tänk alltid 1 del vätska och 2 delar vatten), eller späd ut allt på en gång. I det första fallet, häller du över det i en flaska med hjälp av en tratt. Var försiktig med plast om vätskan inte har svalnat helt.

Om du väljer det andra alternativet, tillsätt sedan ytterligare 1,5 liter rumstempererat vatten, blanda väl och häll allt i 2 eller 3 flaskor. Du kan redan nu välja att använda en sprayflaska och några flaskor med kork, tätt åtdragna för att ha redo som "påfyllning".

Några extra tips

När det gäller användningen av detta rengöringsmedel kommer det att vara som vilket avfettningsmedel som helst: så spraya på trasor och svampar, eller direkt på ytorna som ska torkas av. Det kan användas på köksbänkar, spisen, ugnen, mikrovågsugnen, men även på badrumsinredning, speciellt för rutinmässig rengöring. Och på golvet!

Om du vill ge rengöringsmedlet en mer intensiv doft kan du droppa i 10-15 droppar eterisk olja av citron eller söt apelsin. Annars kan du "fräscha upp" doften med eterisk mynta eller eukalyptusolja, eller försöka göra det lite mer blommigt med eterisk lavendelolja.

Den här produkten räcker i ungefär en månad, så du kan alltid prova att förbereda en liten mängd, se vad du tycker om den och hur länge den räcker, och därefter börja fylla på. Är du redo att experimentera med detta DIY-rengöringsmedel?

Advertisement