Lättskötta buskar: 6 arter för att enkelt försköna din trädgård

av Hilda Maria Morgan

12 Maj 2024

Advertisement

Vill du göra din trädgård vackrare utan att ägna den alltför mycket tid och ansträngning? Om du gillar att ha en grön oas hemma men inte vill eller kan ägna tid åt det, behöver du inte låta din trädgård bli ful, men du kan enkelt anta strategier för att behålla dess skönhet.

Även när du väljer växtarter kan du orientera dig mot att använda buskar som är lättskötta, som kommer att kunna frodas och försköna din trädgård utan att tvinga dig att ägna dig åt deras skötsel. Nedan visar vi dig de 6 mest lämpliga arterna att välja mellan.

Advertisement

1. Idegran

needpix.com

Idegranen är mycket uppskattad i trädgårdar för det höga prydnadsvärdet som dess mörkgröna nålliknande blad och ljusröda bär har. Denna buske är lämplig för trädgårdar med lågt underhåll tack vare sin långsamma och kompakta tillväxt, tack vare detta används den i stor utsträckning som en dekorativ häck utan att behöva beskäras, men du kan också använda beskäring för att ge växten en speciell form.

Idegranen kan trivas i full sol eller halvskugga och kräver väldränerande jord då den inte tål vattenstagnation, så bevattningen måste vara regelbunden men måttlig, ibland räcker det med regnvatten.

Men var försiktig med bären som är giftiga och därför inte kan ätas.

Advertisement

2. Dvärgsyren

Captain-tucker/Wikimedia Commons

Dvärgsrenen är en kompakt, medelstor buske, som kan liva upp våra trädgårdar på vårsäsongen med sina rikliga rosa-lila blomställningar. Växten har långsam tillväxt och en naturligt prydlig form och är därför särskilt lämplig för att skapa häckar och bårder och för att försköna små utrymmen med lite underhåll.

Den växer bra i full sol eller i halvskugga, i bördig och väldränerad jord.

3. Tuja

F.D. Richards/Flickr

Thuja Occidentalis eller tuja är ett stort vintergrönt barrträd, som det även finns några dvärgsorter av. Den är motståndskraftig mot kyla och växer som bäst om den får några timmars sol om dagen, den behöver bara vattnas de första åren efter plantering, sedan räcker det med regn.

Tack vare sin täta förgrening antar tujan naturligt en kompakt form, vilket gör beskärning onödig.

4. Indisk hagtorn

H. Zell/Wikimedia Commons

Indisk hagtorn är en perfekt prydnadsväxt på grund av skönheten hos de många, ljusa blommorna som slår ut på våren, medan den på vintern pryder sin omgivning med sina graciösa blå bär. Denna växt kräver full solexponering och kräver minimalt underhåll när den väl har etablerats.

5. Buxbom

needpix.com

Buxbom är en långsamväxande buske med små vintergröna blad, perfekt att odla i marken och i krukor. Den kompakta formen gör den till en växt med lite underhåll som ofta används för häckar men också som en enskild växt för att pryda rabatter. Buxbomen tolererar kyla och föredrar ett soligt eller halvskuggigt läge, vattnar regelbundet endast det första året efter plantering, medan det i vuxen ålder ofta är tillräckligt med nederbörd.

Advertisement

6. Kinesisk hibiskus

needpix

Den kinesiska hibiskusen är en kraftig och upprätt lövfällande buske som färgar våra trädgårdar på sommaren med underbara stora, olikfärgade blommor, ofta odlade som ett litet träd. Den kan odlas både i krukor och direkt i marken, välj ett soligt läge och väldränerad jord, håll den alltid fuktig.

När du har planterat kan du njuta av den här växtens skönhet och de ljusa färgerna på dess blommor utan att oroa dig för mycket om dess underhåll.

Vilka lättskötta växter kommer du att välja till din trädgård?

Advertisement