Hur sätter man upp tavlor på väggen utan att använda spik?

av Hilda Maria Morgan

05 Juni 2024

Advertisement

Om du vill ge en gnutta personlighet till ditt hem genom att hänga upp tavlor och dekorationer, men du inte vill förstöra väggarna för att du precis har flyttat, men inte har en borrmaskin eller helt enkelt för att ditt hyreskontrakt inte tillåter dig att borra i väggarna med spik, så behöver du inte oroa dig.

Faktum är att det finns flera praktiska, ekonomiska och snabba lösningar som gör att du kan hänga upp dina konstverk utan att använda spik.

Advertisement

1 - Dubbelhäftande tejp

Freepik

Det finns många märken och olika typer av tejp på marknaden, som skiljer sig åt vad gäller tjocklek, motståndskraft och vidhäftning. Att välja den mest lämpliga tejp för vårt ändamål bör baseras på vikten av det du planerar att hänga upp.

Till exempel för en affisch som väger runt 300 gram rekommenderar vi att du använder en tunn tejp. För lite tyngre föremål som en ram eller en karta i kork är det bättre att välja en tjockare och mer robust dubbelhäftande tejp.

För att hänga upp din bild med dubbelhäftande tejp, börja processen med att rengöra och se till att väggytan är slät och dammfri.

Dra av sidan av det självhäftande skyddet och applicera det på de fyra hörnen av affischen eller ramen för att säkerställa bättre vidhäftning.

Ta sedan bort skyddet från den andra sidan av tejpen och tryck det hela mot väggen i ca 30 sekunder. På så sätt säkerställer du en bra fixering.

Advertisement

2 - Kardborreband

kardborrband placerad på baksidan av en tavelram

Amazon

Självhäftande kardborreband är en robustare lösning än dubbelhäftande tejp på grund av dess större viktbärande förmåga och fuktbeständighet. Liksom traditionella kardborreband, består den av två delar: en som fästs på väggen och en andra till föremålet som ska hängas upp.

För att applicera den, se till, även i det här fallet, att noggrant rengöra området på väggen där du tänker hänga tavlan.

Applicera en del av kardborrbandet på tavelramen och fäst den andra delen av kardborrbandet på den som redan är placerad på ramen, ta sedan försiktigt bort fliken som täcker den självhäftande delen.

Fäst målningen på väggen genom att trycka fast ramen ordentligt i cirka 30 sekunder för att säkerställa utmärkt vidhäftning.

3 - Självhäftande krokar

Amazon

Om du undrar hur man hänger upp en tavla utrustad med krokar, är den idealiska lösningen för detta ändamål självhäftande krokar.

Placera tavlorna på golvet med framsidan nedåt så att du enkelt kan se var de olika krokarna sitter.

Ta mått på avståndet mellan de olika krokarna och för över de uppmätta måtten på väggen, använd ett måttband och en penna för att markera de exakta punkterna.

Fäst slutligen de självhäftande krokarna på väggen och häng enkelt upp dina favorittavlor.

Att hänga upp tavlor och dekorationer utan att använda spik är möjligt tack vare praktiska och innovativa lösningar som dubbelhäftande tejp, kardborreband och självhäftande krokar. Dessa alternativ erbjuder stor flexibilitet för att anpassa och pynta ditt bostadsutrymme utan att riskera att skada väggarna.

Advertisement