Förbered egna tvättmedelstabletter: engångsdoser med naturliga ingredienser för att spara pengar

av Titti Carlberg

07 April 2024

Förbered egna tvättmedelstabletter: engångsdoser med naturliga ingredienser för att spara pengar
Advertisement

Alternativet green eller hemgjort istället för traditionella tvätt- och sköljmedel har blivit en alltmer utbredd verklighet. Ekologiskt blandade produkter för att undvika att konsumera förorenande plastförpackningar, DIy-medel baserade på ingredienser som man lätt har hemma är väldigt populära.
På sociala medier har det dock dykt upp ännu en lösning: tabletter, eller snarare "bomber" för tvätten, rejäla engångsdoser som ska förberedas hemma för att undvika slöseri och spara pengar med gör-det-själv.

Advertisement

Ingredienser och verktyg för att förbereda tvättmedelsbomber

Ingredienser och verktyg för att förbereda tvättmedelsbomber

Tutorial via helloglow.co

Vanligtvis innehåller beskrivningarna som föreslagits av olika bloggare, delade och testade av många webbanvändare, några återkommande ingredienser som huvudingrediens, plus andra som kan ändras beroende på preferenser.

Huvudingredienserna är:

 • Väteperoxid
 • vitvinsvinäger (eller ättika)
 • Tvättsoda
 • Tvättmedelstvål (som exempelvis Marsielle-tvål)
 • eterisk olja

Vi vet alla att detta är användbara ingredienser för att eliminera fläckar utan att skada tyger, även färgat tyg. Och de hjälper till att bleka eller lysa upp färger, samt (särskilt väteperoxid) för att bekämpa förekomsten av mögel på klädesplaggen.

Dessutom, eller som ett alternativ till tvättsoda, använder vissa istället borax. Vissa recept lägger även till bikarbonat eller Epsomsalt. När det gäller de eteriska oljorna är favoriterna tea tree och lavendel (antibakteriellt och svampdödande), men det finns inget som hindrar dig från att använda eller kombinera dem med andra.

Men i vilket fall som helst, försäkra dig om att använda ingredienser som inte orsakar allergiska reaktioner: med DIY-produkter måste man vara försiktig för att inte framkalla allergi.

När det gäller de nödvändiga verktygen behöver du:

 • ett rivjärn till tvålen
 • bakplåtspapper
  eller silikonformar för att forma dina "bomber", de för desserter som madalauines, små cupcake och liknande fungerar bra, kort och gott medelstora
 • en skål att blanda i
 • en lufttät behållare att förvara de färdiga tabletterna i.

När det gäller kvantitet så beror det på hur många tabletter du vill göra . För att komma igång och se om detta tvättmedel är något för dig, kan du prova med;

 • en halv Marseilletvål
 • 130 gram tvättsoda
 • 1 matsked väreperoxid
 • 30 ml vitvinsvinäger
 • 20 droppar eterisk olja

 

Advertisement

Hur man gör tvättmedelsbomber

Hur man gör tvättmedelsbomber

Tutorial via hellonest.co

Tillvägagångssättet är alltid detsamma:

 1. Riv ner tvålen i skålen
 2. Tillsätt de andra fasta ingredienserna (tvättsoda, bikarbonat, epsomsalt eller borax)
 3. Tillsätt väteperoxid och blanda
 4. Tillsätt vinäger och eteriska oljor, blanda igen
 5. Fyll formen, väl komprimerad
  Om du inte har en form utan använder bakplåtspapper är det bara att lägga upp klumpar radvis, åtskilda med en sked
 6. Låt torka 8-10 timmar
 7. De bör nu vara kompakta och klara att överföras till den lufttäta behållare.

Användning och några försiktighetsåtgärder

Vanligtvis anses det att varje dos motsvarar en hel matsked blandning, och en dos räcker för varje normal tvätt, att lägga direkt i tvättmaskinstrumman. Om du tvätten är särskilt smutsig kan du använda två doser.

Det finns de som föredrar att först lösa upp dosen i vatten, för att säkerställa att allt fördelas på bästa sätt, men dp blir det nödvändigt att lägga en dos (en matsked) i 230 ml varmt vatten, i till exempel en mugg, som sedan ska hällas i tvättmedelsfacket eller direkt i trumman.

Den första handledningen som anges i länken under det första fotot i artikeln, av Lindsey Johnson, rekommenderar också att blanda allt direkt i en mixer, eftersom det går snabbare, och använda en kombination av olika ingredienser, under det andra fotot, är det en som använder Epsomsalt, och förklarar lite om hur konsistensen ska bli på den färdiga produkten.

Är du redo att leta efter recept på perfekta tvättmedelstabletter?

Advertisement