Natriumbikarbonat i komposten: en bra allierad eller en potentiell fara?

av Titti Carlberg

05 April 2024

Natriumbikarbonat i komposten: en bra allierad eller en potentiell fara?
Advertisement

Många av oss producerar egen kompost att använda i trädgårdsarbetet för att nära och uppmuntra tillväxt av plantorna och vi får ofta mer eller mindre användbara råd om hur vi ska förbättra den.

Bland dessa rekommenderas det ofta att tillsätta natriumbikarbonat till komposten för att förbättra kvaliteten på den: en produkt som i stort sett alla har i sitt skafferi eftersom den är väldigt användbar vid personlig vård och hushållsstädning. Men är bikarbonat verkligen användbart för att förbättra kvaliteten på komposten?

Advertisement

Natriumbikarbonat för att neutralisera kompostlukt

Natriumbikarbonat för att neutralisera kompostlukt

Tanomkinotuan Gardening/YouTube

Den främsta anledningen till att det rekommenderas att lägga till natriumbikarbonat i komposten är på grund av dess förmåga att neutralisera lukt. Denna produkt används ofta i hemmet för att eliminera dålig lukt från kylskåpet, garderober och skohyllor: ett överskott av bikarbonat kan dock helt förändra kompostens balans och skada de nyttiga mikroorganismerna såväl som de som är ansvariga för den dåliga lukten.

I det här fallet är den idealiska lösningen att analysera komposten för att förstå orsaken till den dåliga lukten och lösa det på ett lämpligt sätt:

  • en ammoniaklukt kan till exempel bero på ett överskott av kväverika gröna material vilken man kan kompensera genom att hålla behållaren öppen för att låta överskottsfuktighet avdunsta och lägga till bruna kolrika material som torra löv och rivet tidningspapper eller kartong;
  • en svavellukt som påminner om ruttna ägg kan betyda att olämpliga ingredienser som kött, fisk, fett eller mejeriprodukter finns i komposten. Det kan också bero på dålig syresättning, ett problem som kan lösas genom att noggrant vända komposten för att förbättra passagen av syre och lägga till brunt material.

Advertisement

Motverka sur kompost

Motverka sur kompost

SuSanA Secretariat/Wikimedia Commons

Under nedbrytningsprocessen blir kompostens pH gradvis neutralt och når ett värde på 6-8. Om detta inte sker utan komposten fortsätter att vara sur i slutfasen av nedbrytningen, kan den senare hindras, vilket skadar kvaliteten på hela komposten. I det här fallet rekommenderar vi att man använder natriumbikarbonat för att motverka surheten och få tillbaka pH-värdet till optimala nivåer.

Men även i detta fall måste man se till att inte överdriva mängden bikarbonat för att undvika förändringar av komposten, samt mäta dess pH innan man sprider ut den på plantorna.

Motverka knott

Motverka knott

Martin Cooper/Wikimedia Commons

En sista anledning till att tillsats av bikarbonat i komposten rekommenderas är behovet att hålla knott borta. Dessa insekter attraheras av lukten som produceras av fukten och av svamparna som utvecklas på komposten, men de kan dock motverkas med andra metoder: komposten kan till exempel blandas lätt för att förbättra dess syresättning och minska dess fuktighet, eller så kan man värma komposten för att motverka knotten på ett naturligt sätt.

Användbarheten av bikarbonat är därför inte avgörande för komposten, eftersom den kan uppnås med andra metoder. Dessutom kan nackdelarna vara avsevärda: ett överskott av natriumbikarbonat kan faktiskt eliminera inte bara de skadliga bakterierna som är ansvariga för den dåliga lukten och kvaliteten, utan även de nyttiga bakterierna, och på så sätt förstöra hela processen.

Är du verkligen säker på att du vill prova använda bikarbonat i din kompost?

Advertisement