5 innovativa rengöringsmetoder för att lägga till borax till dina vardagsprodukter

av Hilda Maria Morgan

10 Maj 2024

Advertisement

Borax, även känd som dinatriumtetraborat, är en naturlig vit förening som bildas av sammansättningen av natrium, syre och bor. Denna substans, som används allmänt inom både läkemedels- och industrisektorn, utgör en av de viktigaste källorna till bor som för närvarande finns på marknaden.

Det är dock bra att veta att denna produkt även lätt kan användas i hemmet för att underlätta många dagliga städoperationer.

Advertisement

1 - Mattrengöring

@Haggisboy / Reddit

Användningen av borax är ett bra hjälpmedel för rengöring av mattor i kombination med natriumbikarbonat. Denna kombination är faktiskt idealisk för att ta bort kvalster och andra skadliga organismer som ofta finns i vävnader.

För bästa resultat med denna applikation kan du förbereda en blandning av två delar borax och en del bikarbonat. Efter att ha blandningen har torkat, fördela den helt enkelt jämnt på mattan, vänta cirka trettio minuter och dammsug sedan.

Advertisement

2 - Insektsmedel

Freepik

Blandat med citronsyra förvandlas borax till en effektiv huskur mot insekter, som fungerar som en naturlig insekticid.

Borsyrapulver är faktiskt särskilt lämpligt för att eliminera kackerlackor, myror och termiter.

3 - Tvättmedel

@jeannelysy16 / Reddit

Borax används också ofta som tillsats för att förbättra effektiviteten hos tvättmedel till tvättmaskinen, vilket bidrar till att eliminera fläckar och dålig lukt.

För detta ändamål rekommenderar vi att tillsätta en halv kopp borax direkt i apparatens trumma tillsammans med kläderna och sedan tillsätta normalt tvättmedel precis som vanligt.

Borax gör också dina tyger vitare och balanserar vattnets pH, vilket optimerar rengöringsprocessens effektivitet.

4 - Rengöringsmedel till köket

@ChronicEntropic / Reddit

Borax är också idealiskt för att underhålla köksredskap av porslin och aluminium. För att använda den för detta ändamål, applicera den helt enkelt direkt på ytorna som ska behandlas, gnugga försiktigt med en fuktig trasa och fortsätt sedan med en grundlig sköljning.

Den kan också användas för att neutralisera dålig lukt i kylskåp och soptunnor.

5 - Rostborttagning

@jojohappygurl / Reddit

En annan utmärkt användning av borax i hemmet är för att ta bort rost från olika ytor. För att uppnå detta resultat rekommenderar vi att du kombinerar några droppar citronsaft med två matskedar borax och sedan sprider blandningen på det drabbade området.

Efter en timme kan du fortsätta att ta bort blandningen med en fuktig trasa.

Borax är därför en mångsidig och effektiv allierad för ett brett utbud av hushållsrengöringstillämpningar. Det gör inte bara den dagliga städningen enklare, utan hjälper också till att hålla hemmiljön hälsosammare och mer välkomnande tack vare dess förmåga att eliminera lukter och andra skadliga organismer.

Advertisement