Yoga på stol: enkelt och snabbt, hemligheten för att finna välbefinnande när man sitter

av Titti Carlberg

28 Februari 2024

Yoga på stol: enkelt och snabbt, hemligheten för att finna välbefinnande när man sitter
Advertisement

Känd för att vara en disciplin som ger flexibilitet och förbättrar tillståndet för hela organismens välbefinnande tack vare andningsövningar. Yoga är en disciplin som kan ge många fördelar för den som utövar det, men som alla aktiviteter är det inte undantaget från kontraindikationer. Det finns olika problem som kan hindra en från att utöva Yoga, men tack vare dess kontinuerliga utveckling är denna disciplin nu tillgänglig för alla, mycket tack vare Yoga på stol, en variant där de traditionella positionerna har anpassats för att kunna utföras när man sitter bekvämt.

Om du alltid har velat utöva Yoga men aldrig gjort det på grund av tidsbrist eller för att du inte vet var du skulle börja, kan yoga på stol vara det rätta för dig. Det passar alla och är genomförbart på kort tid under dygnets alla timmar, denna metod kommer säkert att garantera dig många fördelar med minimal ansträngning.

Så vilka är de fördelaktiga effekterna av denna aktivitet och hur kan vi utföra den hemma eller på kontoret? Låt oss upptäcka det nedan.

Advertisement

Fördelarna med Yoga på en stol

Fördelarna med Yoga på en stol

Yoga with Kassandra/YouTube

Som redan nämnts är Yoga på en stol en anpassning av traditionella yogaställningar som ska utföras sittande på en stol och den passar bra för dem som vanligtvis inte kan utföra dessa rörelser på  grund av rörelsehinder, såsom äldre eller personer som är i konvalecens, gravida kvinnor och de som återhämtar sig efter en skada.

Fördelarna med denna praxis är flera: den hjälper till att koppla av, förbättra humöret och sömnkvaliteten, samt håller sinnet aktivt, men inte bara. Yoga på stol har också många fysiska fördelar, som att stärka musklerna, förbättra hållningen, öka flexibiliteten och sist men inte minst viktkontroll, vilket kan vara bra för överviktiga personer.

Så hur utövar man Yoga på stol? Låt oss se några enkla övningar som man kan göra även när man sitter bekvämt hemma eller på kontoret.

Advertisement

En enkel daglig rutin av Yoga på stol

En enkel daglig rutin av Yoga på stol

Pagoda Yoga/YouTube

Man kan yoga på en stol närsomhelst och varsomhelst under dagen så länge man har en stol. Man kan välja att utföra bara en eller två positioner för att släppa på spänningar och slappna av eller praktisera en mer strukturerad rutin som ger större välbefinnande. Prova dessa enkla övningar för att omedelbart känna ett större tillstånd av välbefinnande.

  • Katt-ko på stol: sitt med rak rygg och händerna vilande på knäna eller låren, dra ett djupt andetag och tryck skulderbladen bakåt till en position som lignar en ko, andas ut, böj dig framåt och tryck hakan mot bröstet och skulderbladen bakåt. Upprepa med 5 andetag;
  • Sidovinkel på stolen: vik fram bål, placera vänster hand på golvet framför vänster fot, andas ut samtidigt som du sträcker höger arm över huvudet. Blicka uppåt, håll andan några sekunder och upprepa sedan med andra sidan;
  • Duvan på stolen: vila din högra fot på ditt vänstra knä och håll ditt högra knä i linje med fotleden, böj dig framåt för att intensifiera stretchen och håll andan i några sekunder. Upprepa med motsatta sidan;
  • Örn på stol: korsa det högra låret över det vänstra och, linda foten runt vaden, korsa också den vänstra armen över den högra, böj armbågarna och för ihop handflatorna. Behåll positionen ett tag med sänkta axlar. Upprepa sedan med motsatta sidan.

Siddhi Yoga International/YouTube

Siddhi Yoga International/YouTube

  • Krigare på stolen: höger ben vid sidan om stolen och vänster ben bakom, foten ska peka parallellt med stolen. Håll bålen rak mot det högra benet, höj armarna mot taket medan du drar ett djupt andedag och håll positionen i ett par sekunder;
  • Krigare på stol 2: från föregående position, för armarna parallellt mot golvet samtidigt som du andas ut, vänster arm bakåt, höger framåt. Se borom spetsen på din högra hand och behåll positionen;
  • Omvänd krigare: börja från föregående position, låt den vänstra armen glida över det vänstra benet, dra ett djupt andetag, höj höger arm och böj lite på ryggen. Håll positionen i 3 andetag och för sedan båda benen till vänster sida om stolen och upprepa hela sekvensen;
  • Avslappning: i slutet av varje övning måste man ägna några minuter åt avslappning, sitt med båda händerna i knät och slut ögonen. Uppmärksamma din andning och låt de utförda positionerna ge din kropp alla sina fördelar.

Med en bra daglig Yoga på stol-rutin kan dina dagar kännas lättare!

Advertisement