5 otroliga fördelar med naturligt ljus för ditt hem och välbefinnande

av Titti Carlberg

23 Februari 2024

5 otroliga fördelar med naturligt ljus för ditt hem och välbefinnande
Advertisement

Naturligt ljus i ett hem kan leda till många fördelar för både fysisk och mental hälsa. Låt oss därför se varför det är så viktigt att utrusta våra hem med stora fönster som släpper in solstrålarna.

Advertisement

1. Större energibesparing

1. Större energibesparing

Freepik

En av de viktigaste fördelarna som kan erhållas med naturlig belysning genom fönster är utan tvekan energibesparing.

Ett hus som släpper in många timmars naturligt ljus varje dag tillåter dig att ha lamporna tända en kortare tid, vilket gör att du får en lägre summa på elräkningen.

Advertisement

2. Ökad produktion av D-vitamin

2. Ökad produktion av D-vitamin

Freepik

När det gäller hälsan är dock naturligt ljus väldigt viktigt eftersom det är ansvarigt för så mycket som 90% av produktionen D-vitamin i vår kropp. 

I själva verket produceras denna vitamin när vi utsätter oss för direkt solljus och den är väldigt viktig för många funktioner i kroppen.

Först och främst underlättar den absorptionen av kalcium och fosfor som stärker skelettet. Det låter oss reglera blodets koagulering och har gynnsamma effekter på hjärtat.

D-vitamin har också antiinflammatoriska egenskaper och kan stärka immunförsvaret.

3. Förbättrar humöret

3. Förbättrar humöret

Freepik

Flera studier har visat att naturligt ljus främjar frisättningen av vissa ämnen i hjärnan som gör att vi kan reglera humörnivån.

I synnerhet frigörs serotonin som är signalsubstansen som ansvarar för bra humör och koncentration.

Tack vare denna egenskap rekommenderas solljusexponering också för att bekämpa depression och andra humörstörningar.

4. Mer produktivitet och mer energi

4. Mer produktivitet och mer energi

Freepik

Du har säkert vaknat på en extremt grå och regning morgon och känt direkt att du var utan energi.

Som vi såg ovan är solljus en källa för kraft, energi och koncentration för oss. Speciellt på morgonen kan det ge oss tillräckligt med energi för att möta dagens många åtaganden.

Dessutom bevisar vissa studier att en ljus arbetsmiljö med vyer utåt ökar de anställdas produktivitet. Detta är därför en aspekt att tänka på när man arbetar hemifrån i så kallad smartworking.

5. Reglering av dygnsrytmen

5. Reglering av dygnsrytmen

Freepik

Slutligen, exponering för naturligt ljus gör att man kan reglera sina sömn- och vakenrytmer: i själva verket är det svårt att somna i en ljus miljö, medan man känner sig sömning efter solnedgången.

Vanligtvis ägnar vi inte så mycket uppmärksamhet åt denna aspekt, men det är en faktor att ta hänsyn till, särskilt när sömnrelaterade problem börjar dyka upp, framför allt när man känner sig stressad.

Naturligt ljus är därför ett element att omedelbart ha i åtanke när man designar ett nytt hem för att kunna sätta in stora fönster eller glas som släpper in så mycket ljus som möjligt.

Advertisement