4 effektiva metoder för att rengöra och hålla PVC-golv glänsande utan att förstöra dem

av Titti Carlberg

23 Februari 2024

4 effektiva metoder för att rengöra och hålla PVC-golv glänsande utan att förstöra dem
Advertisement

Att göra rent ett PVC-golv kan verka som en komplicerad operation och man känner ofta en oro för att förstöra denna dyrbara komponent i sitt hem. Underhåll av det är dock väsentligt för att det ska kunna behålla sin glans över tid.

Låt oss därför se på dessa 4 effektiva metoder för att rengöra och hålla PVC-golv skinande utan att skada dem.

Advertisement

Vad ska man använda för att göra rent ett PVC-golv?

Vad ska man använda för att göra rent ett PVC-golv?

Freepik

Innan du börjar med själva städprocessen är det bra att veta vilka material du behöver ha tillgängligt för att utföra denna operation noggrant.

Du kan känna dig lugn: rengöring av vinylgolv kräver inga speciella försiktighetsåtgärder eller verktyg. Faktum är att allt du behöver är lätt att hitta på stormarknader eller i hushållsbutiker.

Materialen du kan behöva för att göra rent ett PVC-golv är:

  • en dammsugare
  • en mjuk trasa
  • några trasor av garn
  • ett neutralt rengöringsmedel
  • en specifik produkt mot envisa fläckar
  • ett rengöringsvax för att reparera eventuella repor

Advertisement

1. Rengöringen av PVC-golvet direkt efter det har lagts

1. Rengöringen av PVC-golvet direkt efter det har lagts

Freepik

Omedelbart efter att det har lagts, oavsett om det är ett självhäftande eller ett fastsatt PVC-golv, är det nödvändigt att rengöra det innan du placerar möbler på det.

Detta beror på att det kan finnas rester på grund av monteringsarbetet som kan spridas ut i miljön eller till och med förstöra arbetet som just utförts.

Vi rekommenderar att du utför den första rengöringen med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel, torka av hela golvet med en trasa, undvik överdriven gnuggning, framför allt om golvlimmet inte har torkat helt.

 

2. Hur utför man den vanliga rengöringen av PVC-golv?

2. Hur utför man den vanliga rengöringen av PVC-golv?

Freepik

Efter denna första rengöring direkt efter monteringen kräver PVC-golvet också regelbundet underhåll som bör utföras minst en gång i veckan för att undvika ansamling av damm och smuts.

Sopa ytan med en mjuk sop eller dammsug den, därefter torka golvet med en mopp eller blöt trasa (helst av garn) som du doppar i en blandning av varmt vatten och ett neutralt rengöringsmedel.

Skölj med rent vatten och en trasa, var noga med att inte lämna några blöta fläckar vatten eftersom PVC-golvet kan svälla, och låt det slutligen torka.

3. Borttagning av svåra fläckar

3. Borttagning av svåra fläckar

Freepik

Vid händelse av envisa fläckar, som fett, olja, bläck eller rost, kan barttagningen av dem kräva ytterligare ansträngning. Hur som helst är det bäst att inte använda aggressiva kemiska rengöringsmedel eftersom de kan skada PVC-golvet oäterkalleligt.

Försök istället att välja en mild och specifik produkt för de svårare fläckarna på denna typ av material.

Gnid med en trasa som är indränkt med detta medel på fläcken och lämna det att verka i drygt 20 minuter. Skölj sedan med en annan blöt trasa.

4. Hur åtgärdar man repor på ett PVC-golv?

4. Hur åtgärdar man repor på ett PVC-golv?

Freepik

Det händer tyvärr alltför lätt att ytan på ett PVC-golv blir repat, till exempel på grund av närvaron av husdjur eller barn i ens hem, eller till och med av fallande föremål.

För detta finns det specifika vaxbaserade rengöringsmedel som hjälper dig att eliminera ytrepor och sprickor på ditt PVC-golv genom att enkelt spraya dem  jämnt och låta det verka i några minuter. Därefter är det bara att torka av överskottet av produkten med en ren fuktig trasa.

Underhåll av ett PVC-golv kan verka som en komplicerad process, men med rätt försiktighetsåtgärder och användningen av specifika produkter för denna typ av material kommer du att kunna ta hand om ditt nya golv och bevara dess prakt över tid.

Advertisement