Även på hösten kan du locka småfåglarna till din trädgård med dessa 4 knep

av Titti Carlberg

21 November 2023

Även på hösten kan du locka småfåglarna till din trädgård med dessa 4 knep
Advertisement

Höstsäsongen för också med sig fåglarnas flytt mot varmare länder, vilket gör det möjligt att observera många fler arter än vad som kan ses under en annan period på året; av denna anledning kanske du är ivrig att locka ett större antal av dem till din trädgård för att kunna observera dem och njuta av deras härliga sällskap.

För att detta ska bli möjligt måste du förse dina fjäderklädda vänner med allt som behövs för att de ska känna sig bekväma med vistelsen i ditt utomhusutrymme under en lång tid. Mat, skydd och en tillgänglig källa till färskt vatten är grundläggande behov så du måste se till att är lämpligt för dem under den kommande årstiden.

Nedan föreslår vi några knep att använda för att locka fåglar till din trädgård under höstsäsongen, för att säkerställa deras sällskap även denna årstid.

Advertisement

1. Rätt mat

1. Rätt mat

Roy Smith/Wikimedia Commons

En grundläggande faktor för att locka till sig småfåglar till din trädgård är att förse dem med rätt mat för deras näring även under denna årstid. Många olika arter kommer dyka upp i din trädgård och därför är det nödvändigt att alltid ha flera fågelmatare med olika sorters näring för att kunna tillfredsställa alla deras olika typer av näring. Jordnötter, lin- och solrosfrön, krossad majs, insekter och frukt får aldrig saknas i dina fågelmatare.

Vissa fåglar föredrar att leta efter föda på marken, så det kommer att vara nödvändigt att strö ut frön och frukt även under krubborna.

Advertisement

2. Rent och färskt vatten

2. Rent och färskt vatten

NatJLN/Wikimedia Commons

Ljudet av rinnande vatten lockar flyttfåglarna, vilket får dem att stanna i din trädgård för ett bad och för att dricka lite. Håll dricksfonänen ren så att vattnet inte blir smutsigt av skräp och nedfallna löv, lägg till en bubblare eller nebulisator för att hålla vattnet i rörelse, hålla det rent och för att locka till sig fåglarna med ljudet. Dessutom, när temperaturen sjunker, kommer det att bli nödvändigt att säkerställa att vattnet alltid håller en lämplig temperatur genom att lägga till en värmare under den kyligare perioden.

3. Skaffa lämpliga skydd

3. Skaffa lämpliga skydd

marcusisdown/Reddit

Se till att dina fåglar har lämpliga skydd som alltid är rena och snygga. Plantera vintergröna växter som ger dem skydd mot kyla, blåst och regn och gör ren fågelholken med jämna mellanrum. Förbered också skydd på marken för att säkerställa ett tak över huvudet på de fåglar som äter från marken.

4. Skydda fåglarna från kollisioner

4. Skydda fåglarna från kollisioner

Totalisnot/Reddit

Under hösten kan stängda fönster skapa reflektioner av den omgivande naturmiljön, med skadliga effekter på fåglarna. Faktum är att flyttfåglar inte är bekanta med ditt bostadsområde och av denna anledning kan de lätt förväxla reflektionerna från dina fönster med en skog och krascha in i dem. Om möjligt, minska reflektionen med nät och skärmar, eller klistra på silhuetter av rovfåglar på utsidan och dra för gardinerna.

Med dessa tips kommer din trädgård alltid vara full av fåglar!

Advertisement