För den mest envisa smutsen på golvet räcker det med en enstaka ingrediens

av Titti Carlberg

20 November 2023

För den mest envisa smutsen på golvet räcker det med en enstaka ingrediens
Advertisement

Att hålla golven rena är en av de hushållssysslor som vi utför dagligen. Sopa, dammsuga och sedan torka det är alla operationer som vi inte kan skjuta upp för länge. Det händer dock att det finns situationer där golvet tvingar oss att slösa lite mer tid för att få det att blänka som innan: de perioder på året då vädret är som värst och vi drar med oss lera in i huset, en del inhemska olyckor, men även förekomsten av husdjur är alla faktorer som ibland leder till att vi måste anstränga oss för att hålla golven rena.

Och vad ska man göra när våra vanliga tekniker inte verkar få önskad effekt? Vi syftar på alla de fall där det finns särskilt fet smuts på golvet. Istället för att upprepa samma operation tusentals gånger kan vi ta hjälp av en enstaka ingrediens.

Advertisement

Torka golven med alkohol

Torka golven med alkohol

Carletto, Vileda/Amazon

Ingrediensen i fråga är alkohol. Vi menar den denaturerade, isopropyl eller etyl. Koncentrationen måste vara hög (runt 90% eller mer, men även 70% går bra), och i de flesta fall är det ett luktfritt ämne, men om du uppfattar en lätt stickande lukt är den vanligtvis flyktig och försvinner snabbt, ungefär som med vinäger. 

Den största fördelen med att använda alkohol är att det avdunstar snabbt, och "försvinner", vilket minskar risken för fläckar på golvet. Och den lyckas dessutom lösa upp fet smuts. Det är dock viktigt att du alltid är försiktig när du använder alkohol eftersom det är en väldigt brandfarlig vätska.

En ytterligare försiktighetsåtgärd att ta är att veta om ditt golv kan torkas med alkohol: det finns inga problem med att använda det på kakel (keramik, stengods och liknande), medan det inte rekommenderas på trä- eller laminatgolv (i vilket fall som helst bör det användas väldigt sällan och utan att överdriva). Det är också bästa att undvika det på marmor och granit.

Advertisement

Hur man använder alkohol till rengöring av golv

Hur man använder alkohol till rengöring av golv

MrAnonymous8,Maxxi Clean Store/Amazon

Efter att ha sopat noggrant kan du bestämma om du ska prova med alkohol eller inte. Om golven är väldigt smutsiga och det finns intorkade avlagringar, är det bättre att först använda lite varmt vatten och rengöringsmedel för att få bort huvuddelen av smutsen. Så fort golvet torkat kan du fortsätta med alkoholmetoden. Och självklart kan alkohol också användas omedelbart på ett sopat golv som inte är särskilt smutsigt, med undantag för fläckar av fet smuts som kanske orsakats av någon oväntad olyckshändelse.

Hur gör man? Det är väldigt enkelt: du fyller hinken med varmt vatten och sprider sedan ut alkohol på golvet, utan att överdriva, omedlebart innan du torkar golvet. Det är alltid bättre att sprida det på golvet i sektioner, flytta från ena sidan av rummet till andra.

Om du däremot vill prova att använda alkohol direkt på ett ganska smutsigt golv kan du "förstärka" blandningen med en droppe diskmedel vilket är utmärkt som avfettningsmedel. Var dock försiktig: det behövs bara lite, annar kommer du få en massa skum och inte ens alkoholen hjälper dig mot de fläckarna på golvet.

Använder du alkohol när du torkar golven?

Advertisement