Sällsynta och ovanliga växter: 12 fantastiska krukväxter som är lätta att odla

av Titti Carlberg

08 November 2023

Sällsynta och ovanliga växter: 12 fantastiska krukväxter som är lätta att odla
Advertisement

Inomhusväxter är alltmer utbredda i våra hem, inte bara som graciösa och livliga inredningstillbehör, utan också ofta för att föra in lite natur i våra stadsliv som nu alltmer omges av betong,  inerta och konstgjorda material. Även nybörjare i trädgårdsarbete kan snabbt lära sig att ta hand om växter  med några väldigt lättodlade arter, av vilka några till och med motstår svagt ljus eller torka, vilket ger stor tillfredsställelse.

Bland de vanligaste krukväxterna finns Sanseveria, Dracaena, Philodendron och den ständigt närvarande Ficus, en växt som blev populär på nittiotalet och som vi är säkra på finns i nästan alla hem. Men om du är trött på de vanliga arterna som nu är utbredda överallt i hem, butiker och kontor, ska du veta att det finns många sällsynta växter som kan odlas med avväpnande lätthet.

Att inreda sitt hem med originalitet är väldigt enkelt med ovanliga växter och nedan visar vi dig 12 arter, sällsynta och otroliga, som passar även för dem som precis har närmat sig trädgårdsarbete..

Advertisement

1. Pachira aquatica

1. Pachira aquatica

iwasmakavelli1/Reddit

Om du är en älskare av sällsynta jättar är detta växten för dig:Pachira aquatica kan faktiskt nå 2,5 meter i hushållsmiljö. En växt av tropiskt ursprung, den trivs i temperaturer mellan 16 och 25 grader och är väldigt lätt för dem som tar sina första steg i trädgårdsvärlden. Den kräver mycket indirekt ljus och ska vattnas bara när den är helt torr. En riktig prydnadsväxt med sina breda blad och vridna stam.

Advertisement

2. Coffea arabica

2. Coffea arabica

p_rob51/Reddit

Kaffeälskare kan inte avstå ett exemplar av denna art som har sitt namn efter den värdefulla drycken. Denna växt kräver inte mycket vård, den älskar indirekt ljus och temperaturer över 15 grader, helst över 18. Bevattningen måste vara riklig och frekvent, men undvik stagnation, beskärning är nödvändigt endast i fall med torra delar eller om det är nödvändigt att tunna ut den. Plantera om på våren om rötterna är kraftiga.

3. Forellbegonia

3. Forellbegonia

sandyyjayy/Reddit

Begonia maculata, en mycket originell medlem av den stora famlijen Begoniaceae, är en växt som förblir imponerande på grund av sin stora dekorativa kraft. Den har fått sitt namn på grund av de stora bladen som har vita prickar på ytan och ursprungligen kommer den från tropiska och subtropiska klimat. En resistent växt som är anpassningsbar i olika miljöer, Begonia maculata älskar intensivt men idirekt ljus och temperaturer mellan 18 och 22 grader. bevattningen är lite mer komplicerat, jorden måste alltid vara fuktig, men inte blöt.

4. Hoya linearis

4. Hoya linearis

HungryWeird24/Reddit

En ovanlig variant av Hoya-släktet, det är en suckulent växt som är väldigt lättskött, med karakteristiska långa och tunna ljusgröna blad, som är perfekt att odla i kruka. Denna växt motstår även svaga ljusförhållanden, är lämplig i fuktiga miljöer och temperaturer mellan 16 och 24 grader. Eftersom den är långsamväxande kräver den inte många omplanteringar, men kommer att ge dig stor tillfredsställelse och underbara blomningar.

5. Sedum burrito

5. Sedum burrito

heydoughnuts/Reddit

En växt med ett avgjort originellt utseende, även lämplig för hängande odling. Apsvansen är en väldigt motståndskraftig suckulent växt som älskar ljusa och luftiga platser. Lämplig för dem som inte har tid, lust eller minne för bevattning, den motstår torka väl och ska vattnas endast när jorden är helt torr, vilket eliminerar överskottsvatten för att undvika röta. Ta bort torra stjälkar och skadade blad regelbundet för en snabb och regelbunden tillväxt.

Advertisement

6. Begonia masoniana

6. Begonia masoniana

Kor!An/Wikimedia Commons

En annan sort av det stora släktet Begoniaceae, detta är en perenn växt som hör hemma i Kina och Indien, kännetecknad av grovt, ljusgrönt ovalt lövverk med ett stort brunt kors i mitten och en grov struktur. Begonia masoniana anpassar sig väl till våra hem och trivs i temperaturer mellan 18 till 28 grader. Också en älskare av intensivt men indirekt ljus, dess rhizomatösa rötter tillåter den att spara vatten och av denna anledning bör den bevattnas och hållas fuktig utan att någonsin bli riktigt blöt.

7. Clusia rosea prinsessa

7. Clusia rosea prinsessa

Robin_SP/Reddit

Narrfikusen är en växt som passar bra i dåligt upplysta miljöer, den kräver temperaturer på över 17 grader och tål inte kallt drag. Den kräver regelbunden vattning med kalkfritt vatten och sprutning på bladen om klimatet är torrt. Denna växt är också perfekt lämpad för hydroponisk odling, därför är den ett utmärkt val både för absoluta nybörjare och för dem som närmar sig hydroponisk för första gången även om de är experter på jordbearbetning.

Advertisement

8. Aegagropila linnaei eller Cladophora

8. Aegagropila linnaei eller Cladophora

VulgarWander/Reddit

Denna växt är också känd under sitt japanska namn Marimo, det är en klotformad alg som är väldigt känd i den Stigande Solens Land, till den grad att den har varit en skyddad art. En väldigt långlivad växt, den lever i över ett århundrade, växer några millimeter om året och är otroligt lätt att sköta: placera den bara i en behållare full med vatten på en plats som inte utsätts för solljus. Allt du behöver göra är att byta vatten var 10:e dag genom att försiktigt klämma växten så att den absorberar det färska vattnet.

9. Röd Lepismium cruciformis

9. Röd Lepismium cruciformis

cultivar413/Wikimedia Commons

Detta är en ovanlig tagglös tropisk kaktus, som blommar och får en intressant röd färg under rätt värmeförhållanden. Som alla kaktusar är den torktolerant och växer utmärkt i mycket indirekt belysning. Var försiktig om du har barn och/eller husdjur, den är giftig.

Advertisement

10. Strelitzia Augusta

10. Strelitzia Augusta

SubjectParsley467/Reddit

Även känd som "paradisfågel", det är en väldigt fashionabel planta som förtjänar vår uppmärksamhet för sin storhet: lättodlad, den kräver bara mycket ljus för att trivas och även om den kräver en varm och fuktig miljö så tål den temperaturer mellan 10 till 25 grader. Regelbunden bevattning som är riklig. Du är tvungen att plantera om den varje vår till det femte året, när den har nått vuxen ålder och börjar sända ut sina underbara blommor på hösten.

11. Platycerium

11. Platycerium

TallHunks/Reddit

En ormbunke även känd som Älghornsbräknar på grund av sin form som liknar dem, som verkligen är idealisk om du vill överraska dina gäster med specialeffekter. En särskilt epifytisk ormbunke som inte kräver någon jord för att växa  och odlas ofta i hängande krukor. Eftersom den är en undervegetation behöver den inte mycket ljus och dess idealtemperatur är runt 20 grader. Den älskar fuktiga och svala platser, det är viktigt att spraya bladen och hålla jorden fuktig. Den kan stå emot korta perioder av torka. men i de fallen stänger sig bladen för att bevara vatten.

Advertisement

12. Prydnadsananas

12. Prydnadsananas

emveelee/Reddit

Vi avslutar med en växt som vanligtvis är känd i den ätbara sorten, vars blomma liknar den välkända frukten men i mindre form och rosa till färgen. Denna växt behöver minst 4 timmars direkt ljus om dagen för att hålla jorden varm och ha större chans att blomma. Prydnadsananas kräver regelbunden vattning när jorden fortfarande är fuktig från vår till höst, medan du kan dra ner på bevattningen under vintern. Var försiktig med husdjur eftersom den är giftig.

Har du redan valt ditt första exemplar?

Advertisement