Plantera aldrig dessa växter på hösten om du vill se dem växa friska och frodiga året efter

av Titti Carlberg

08 November 2023

Plantera aldrig dessa växter på hösten om du vill se dem växa friska och frodiga året efter
Advertisement

Hösten är den idealiska årstiden för plantering, speciellt när det gäller buskar och stora fleråriga träd, som tack vare svalare temperaturer och tätare nederbörd kan etablera ett större och starkare rotsystem. Alla sorter är dock inte lämpliga för höstsådd, eftersom vissa har dålig frostbeständighet och de hårda vintertemperaturerna kan belasta tillväxten av unga skott.

Även om många höstblommande växter är underbara att se den här årstiden, är ofta den bästa tiden att plantera dessa och många andra sorter under vårsäsongen, då risken för frost är över och regnet faller mer sporadiskt, vilket begränsar risken att utveckla röta.

Så vad är det för växter som inte bör planteras på hösten? Låt oss upptäcka det tillsammans.

Advertisement

1. Gardenia

1. Gardenia

kattappanakaran/Reddit

Som alla bredbladiga vintergröna växter föredrar Gardenia också vårsådd, för att undvika risken att vinterkylan sätter de unga plantorna på prov. Trots att det är en växt som inte tål höga temperaturer är Gardenia också väldigt känslig för frost och om rotsystemet ännu inte är välutvecklat kanske den inte överlever den kalla årstiden.

Vårsådd kommer att tillåta denna växt att utvecklas tillräckligt och ge dig underbara blommor under en lång tid, från början av sommaren och under hela höstsäsongen.

Advertisement

2. Sommarblommande lökar

2. Sommarblommande lökar

SketchNoteSky/Reddit

De flesta lökar som blommar på våren, som tulpaner och påskliljor, planteras vanligtvis på hösten, men man måste vara uppmärksam på deras blomningstid: vissa sorter av dahlior, kallaliljor och fresias blommar på sommaren och planteras därför helst på våren, för att säkerställa korrekt utveckling.

Vid frost är det också lämpligt att gräva upp lökarna inför vintern och plantera om dem nästa säsong.

3. Höstsippor

3. Höstsippor

Minivader_7/Reddit

Höstblommande lökar som Anemone japonica eller Anemone hupehensis måste planteras på våren för att undvika risken för rotröta orsakad av överdriven vinterfuktighet. Det är mycket bättre att plantera dem på våren och vänta på nästa säsong för att njuta av deras blomning.

4. Lavendel

4. Lavendel

zephyr_guru/Reddit

Lavendel är vanligtvis en ganska tålig växt, men unga skott är i riskzonen på vintern av två skäl: kylan kan påverka ovanjordiska skott, medan överdriven vinterfuktighet kan orsaka röta och skada de unga rötterna. Vänta tills mitten av april med att plantera de nya lavendelplantorna, de kommer att ge dig en underbar och långvarig blomning på sommaren och kommer att överleva alla efterföljande vintrar utan skador.

5. Frilandshibiskus

5. Frilandshibiskus

Carolina Home/Reddit

Frilandshibiskus, känd som Althea eller Sharonros, är en underbar buskig buske som kan ge oöverträffade blommor på sommaren. Denna växt är ganska resistent mot torka, blåst, sjukdomar och kyla, men under de första åren behöver den skyddas, åtminstone tills barken har utvecklats på den vedartade stammen. Av denna anledning är det bättre att så den på våren.

Du kommer utan tvekan att njuta av dessa blommor i din trädgård, men vänta till våren med att plantera dem!

Advertisement
Om du gillar detta så kanske du också gillar