Blått bi eller snickare: det är inte en humla, utan en värdefull insekt för trädgården som det är värt att locka till sig

av Titti Carlberg

24 Juni 2024

Advertisement

Allmänt känd som snickarbiet eller det blåmurarbiet, är dess vetenskapliga namn Xylocopa violacea: de två sistnämnda är namn som kommer av den speciella färgen på dess vingar, en vacker elektrisk blå. Det är en stor insekt (cirka 3 centimeter lång) och har en svart kropp, vilket ofta gör att den förväxlas för en bålgeting som förvisso är ett mindre älskat bi. Ändå är Xylocopa verkligen ett bi, som kallas "snickare" eftersom den tenderar att bygga bon i trä. Den är en solitär och är utrustad med en stor sticka som dock är sällsynt, och till skillnad mot vanliga bin dör den inte efter att ha stuckit någon.

Denna insekt är en värdefull pollinator för vår miljös hälsa, med början från våra gröna hörn i trädgården eller på balkongen. Det är också värt att locka till sig snickarbiet, och nedan kan du se hur.

Ingen fara! Blåmurarbiet är inte farlig för oss

i närbild en xylocopa violacea på en blomma

Luc hoogenstein/Wikimedia Commons

Det är inte ett djur som är farligt för människan, och faktiskt innan det sticker varnar det fienden genom att surra på ett mer skrämmande sätt, även när människor närmar sig dess bo. Även vid ett stick är giftet hos detta bi mindre kraftfullt än hos andra bin, så symptomen är svagare.

Hur lockar man detta bi till trädgården? Det finns några växter som den är särskilt förtjust i, som till exempel blåregn, persika och kastanj. Men den livnär sig också på pollen från minst 70 andra växter. Därför kommer den i allmänhet att attraheras av alla de blommor som pollinatörer gillar, från vilda eller endemiska, aromatiska växter och fruktträd. Att plantera dessa kategorier i trädgården är därför ett utmärkt drag för att stimulera biologisk mångfald och göra den vackrare och mer hälsosam.

Eftersom den älskar att gräva sitt bo i trä kan man också lämna träbitar någonstans där det inte är så mycket rörelse så att biet inte känner sig hotad av andra djur eller människor. Om det finns rätt växter i närheten kommer det att skapa ett värdefullt bo och proppa i sig all nektar den extraherar från blommorna!

Kort sagt, innan du skriker och jagar bort nästa mörka insekt du ser, uppmärksamma färgen den har på vingarna: snickarbiets färger är ganska omisskännliga så att du inte skadar en värdefull hjälpreda i din trädgård!

Advertisement