Ta reda på varför det är bra att placera en kvist rosmarin i ugnen: ett väldigt enkelt knep för hemmet

av Hilda Maria Morgan

15 April 2023

Ta reda på varför det är bra att placera en kvist rosmarin i ugnen: ett väldigt enkelt knep för hemmet
Advertisement

Växter kan hjälpa oss på så många olika sätt, även i vardagen. Vi känner till exempel alla till de otaliga användningsområdena för aromatiska örter i köket, och en av de mest utbredda och uppskattade över hela världen är rosmarin. God och väldoftande, vi använder den för att smaksätta många rätter, och det skadar inte att den också är en lättodlad, mycket motståndskraftig och till och med en dekorativ växt.

Rosmarin är dock ännu mer än så. Det är i själva verket en växt med flera fördelaktiga egenskaper, som därför kan utnyttjas inom olika områden av våra liv. Vi vet till exempel att en eterisk olja utvinns ur den som är användbar i många fall, även i vården av hemmet såväl som för vårt välbefinnande. Och bara baserat på några av dessa fördelaktiga effekter kan du dra nytta av rosmarin även genom en enkel kvist som placeras i ugnen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Rosmarin är en växt med balsamiska, antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper men inte bara, men bland dess fördelaktiga egenskaper är de som kan avnjutas tack vare ugnsknepet särskilt de som är relaterade till dess arom. Faktum är att rosmarin har förmågan att få oss att slappna av, förbättra koncentrationen och minnestekniska färdigheter. Att sprida den omisskännliga doften av denna växt i vårt hem hjälper oss därför att hålla oss mer koncentrerade på arbetet eller studierna, och i allmänhet blir vi mer effektiva när vi utför de olika aktiviteterna. I mindre utsträckning främjar den avslappning och förbättrar till och med humöret.

Att dra nytta av rosmarin är enkelt: om du råkar ha en färsk kvist hemma, kanske en som du har plockat och inte använts i köket, kan du helt enkelt ta hjälp av en varm ugn.

  • Sätt på ugnen på 150°
  • Placera rosmarinkvisten inuti
  • Låt stå på i 10-15 minuter
  • Stäng av och öppna ugnsluckan

Självklart kan du också dra nytta av restvärmen från någon matlagning, för att spara på räkningarna och ändå njuta av de nämnda fördelarna.

Det var inte allt: ugnsvärmen kommer att få kvisten i fråga att torka. Vid det här laget behåller stjälken och bladen fortfarande lite arom och kan bli innehållet i flera doftpåsar som kan placeras i garderober, lådor och skafferi. På så sätt kommer möblerna att dofta behagligt, och eftersom det är en obehaglig lukt för många insekter, kommer det också att hjälpa vid oönskade gäster.

Advertisement